Per Ottesen om maktkampen før ski-VM i Trondheim:

- Det var uhyre tøft og krevende

Få har opplevd så store opp- og nedturer som Per Ottesen. - Jeg unner ingen å komme opp i en slik situasjon, sier han om maktkampen før ski-VM i Trondheim.

Saken oppdateres.

Over ti år har gått siden VM-suksessen i Granåsen. Det nærmer seg 25 år siden ideen om et verdensmesterskap i Trondheim så dagens lys. Per Ottesen deltok i hele prosessen med å få mesterskapet til byen. Få måneder før åpningsseremonien trakk han seg fra alt VM-arbeid som følge av en tøff maktkamp.

Konflikt om lederskapet

- Alle var enige om å skape et godt VM i Trondheim. Det var det ingen uenighet om. Så kom diskusjonen om hvem skal skulle ta lederskapet. Da kom konflikten, forteller Ottesen, en av nestorene i trøndersk idrett.

Den tidligere skipresidenten, lederen i Byåsen IL og skikretslederen nøyer seg i dag med å lede Trøndersk Skilaug. Tiden som tung maktperson i idretten er forbi. Men minnene sitter godt fast, flest gode, men også noen tunge øyeblikk. Per Ottesen har vært midt oppe i maktspillet og vet bedre enn de fleste hvor hardt det kan være når det blåser på toppene.

Økonomisk krise i Byåsen

- Å lede idrett er som å lede en annen organisasjon. Det handler om etikk og moral. Det å kunne se folk i øynene. Det handler om at du involverer de du er sammen med og skaper et lag. For meg er ordet makt litt negativt ladet. For meg var det viktig å bruke min rolle på å øve innflytelse og skape resultater.

Han ledet Byåsen gjennom en økonomisk krise på 90-tallet, som endte med at både toppfotballen og topphåndballen ble skilt ut fra hovedlaget.

- Vi sto på trappa til skifteretten på grunn av at økonomien i de to avdelingene hadde kommet ut av kontroll. Det var vanskelige diskusjoner. Det finnes ingen fasit for slike spørsmål. Nå går idrettslaget trygt og godt videre og jeg ser tilbake på min tid med bare glede.

Konflikten før ski-VM var imidlertid langt fra hyggelig for mannen som fikk hedersprisen under Trøndersk idrettsgalla i 2006.

Samarbeidsproblemene med VM-direktør Carl Petter Brun endte med at Ottesen gikk. Kulturen mellom de to typene ble for ulike og Brun vant maktkampen. Ottesen kuttet alle forbindelser med det mesterskapet som på mange måter var hans verk, 93 dager før åpningsseremonien.

Mange søvnløse netter

- Det var uhyrlig tøft og krevende å stå oppe i det. Noen sier at tiden leger alle sår. Det er jeg litt usikker på. Jeg jobbet i Gjensidige på den tiden og en episode jeg aldri glemmer er da jeg sto i et av vinduene og fulgte åpningsseremonien på Torvet derfra. Det var veldig tøft. Det var mange søvnløse netter, forteller han åpenhjertig.

Samtidig er Ottesen tydelig på at tiden som idrettsleder først og fremst har gitt ham masse gleder. Som da skipresident Per Ottesen opplevde fem gull, fem sølv og fem bronsemedaljer under Seefeld-VM i 1985.

- Du verden så moro det er å se hvor godt de lyktes. Noe annet er å dele ut premier på Ugla skole og se hvor moro de unge synes det er å få en liten premie. Dette er to ytterligheter, forklarer han.

Savner idrettsdebatt

- Har noe blitt endret fra da du var på det mest aktive?

- Jeg undres litt over at debatten rundt idretten har forsvunnet. Jeg savner diskusjoner på årsmøter og debatt i mediene, sier Ottensen, som samtidig advarer idrettsledere mot å si ja til verv på flere nivåer på samme tidspunkt.

Selv sa han takk for seg som skikretsleder da han ble bedt om å gå inn i skiforbundet.

- Du kan komme i konflikt med deg selv. Folk vil spørre om hvilken hatt du har nå, sier Ottesen.

På forsiden nå