Politiet har henlagt Flatangerbrannen

NTE slipper straffeansvar etter brannen i januar 2014.

NTE slipper straffeansvar etter Flatangerbrannen i januar 2014. Politet har konkludert med at kraftgiganten ikke kan klandres.  

Saken oppdateres.

Det er konklusjonen til påtalemyndigheten etter over ett års etterforskning, skriver Namdalsavisa fredag. Politet har nå henlagt saken mot kraftgiganten.

Kan ikke klandres

Kort tid etter brannen ble det klart at brannårsaken var gnistregn fra en lavsprentkabel som falt ned ved Uran. Det sentrale spørsmålet i etterforskningen har vært om NTE som netteier kunne holdes strafferettslig ansvarlig.

LES OGSÅ: Flatangerbrannen førte til 300 tjenestedøgn.

NTE kan ikke klandres, slår politiet nå fast og saken henlegges etter bevisets stilling. Beslutningen betyr også at ingen ansatte i NTE straffeforfølges.

– Vi har ikke funnet bevis for at NTE som linjeeier har hatt dårlige linjer eller gjort slett vedlikeholdsarbeid på linjene, sier politiadvokat Theo Dretvik ved Nord-Trøndelag politidistrikt til avisa.

Politiet manglet kart

Politiet i Flatanger manglet de kartene de trengte, da en uisolert ledning falt ned og antente vegetasjonen og det brøt ut lyngbrann kvelden 27. januar 2014. Politiet i Flatanger måtte ta kontakt med fylkeskartkontoret for å få hjelp, ifølge Statens kartverk. Det skriver Nrk.

LES OGSÅ: Får skarp kritikk etter brannene i vinter.

– Brannen i Flatanger illustrerer at vi har hatt et problem når det er en stor krisesituasjon og politiet mangler kart og må ta kontakt med kartverket. Da er det åpenbart noe som ikke er på plass, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ: - Verdier for 150-160 millioner kroner tapt.

I mange tilfeller har ikke politiet hatt tilfredsstillende karttilgang i innledningen til flere store kriser, ifølge statsråden. De ulike etatene skal også ha operert med ulike kart, noe som har ført til forsinkelser i redningsarbeidet. Nå skal alle få tilgang på de samme kartene.

På forsiden nå