Ny whiplash-forskning i Trondheim

Pasienter fra hele landet kommer nå til Trondheim for å delta i en større undersøkelse der nakkeslengskader kartlegges.

Saken oppdateres.

For tiden pågår det en omfattende forskning på nakkeslengskader i Trondheim. Store ressurser er satt inn ved Nasjonalt senter for spinale lidelser for å gi mer kunnskap om disse skadene. Resultatene av forskningen vil foreligge om halvannet år. Ifølge leder for Nasjonalt senter for spinale lidelser, Øystein Petter Nygaard, skal resultatene bidra til å debatten om hvorvidt nakkeslengskader eksisterer eller ikke.

- Vi har undersøkt om det finnes forandringer på flere leddbånd mellom hodet og nakken etter ulykker. Vi prøver å finne ut om disse forandringene er spesifikke for pasienter med nakkeslengskader, sier Øystein Petter Nygaard (bildet). Han forteller at stridens kjerne dreier seg om hvorvidt det er forandringer i disse leddbåndene som genererer smertene i nakkeregionen.

Nygaard er veileder for nevrokirurg Rigmor Myran, som forsker på prosjektet. Myran er for tiden på ferie og var ikke tilgjengelig da Adresseavisen ringte henne i går.

Undersøker fire grupper

Planleggingsarbeidet startet for ett år siden, og siden april i år har mellom 40 og 50 pasienter med nakkeslengskader fra hele landet blitt undersøkt. Også friske personer og personer med kroniske nakkesmerter som ikke skyldes nakkesleng blir undersøkt for å gi et sammenligningsgrunnlag. I tillegg undersøkes en gruppe personer med akutt nakkeslengskade. Tidligere er det blant annet blitt forsket på området i Bergen.- Studiet vårt bygger videre på konklusjonen fra Bergen. Den sier at det er en sammenheng mellom forandringer i leddbåndene og nakkeslengskader. Vi mener metodikken som ble brukt var for svak, og vil bygge videre på dette ved hjelp av MR-metoden, sier Øystein Petter Nygaard.

MR-metoden går ut på at pasienten legger seg inn i en trommel, og får sendt magnetisme gjennom nakken. Magnetismen avbilder små strukturer i nakken veldig godt.

På forsiden nå