Yoga mot skolestress øker kreativiteten

Å stå på hodet med knærne bak øret er hvileposisjon ved Ranheim barne-skole.

Saken oppdateres.

Elevene har lagt seg stille på mattene og strekker nakne tær mens de venter på at yoga-instruktør Elisabeth skal innlede timen.

- Yoga er deilig, vi roer oss ned og blir mer våkne etterpå, sier 11-åringene tydelig entusiastiske.

De har som valgfag å trekke pusten. I åtte uker møtes de til en time der ord som frosken, klovnen og fisken har fått ny betydning.

- Nå skal dere gjøre fisken. Legg strake armer under kroppen med håndflatene opp. Løft brystkassen opp samtidig som du bøye hodet bakover og står på toppen av hodet, sier Elisabeth Roland.

Instruktøren har bakgrunn fra tre år ved yogalærerskolen i Oslo. Nå bor hun i Fosen og pendler en gang i uka til de tøyevillige elevene på Ranheim.

Fremsynt skole

- Jeg ble positivt overrasket da skolen ringte meg - det er fremsynt å se at barna har behov for disse øvelsene, sier Roland.

Hennes avspente stemme skaper ro i rommet, elevene følger instruksjonene konsentrert og med få blikk til siden.

Ingen sier noe og sjelden har vel fuglekvitteret utenfor hørtes så godt i et klasserom som nettopp nå.

- Elevene har mye å forholde seg til, og de skal hele tiden prestere noe. Stress er et ord de selv bruker. Her kan de koble helt ut og kjenne på stillheten i seg selv, sier Maj-Britt Kartum, rektor ved skolen.

Hun har prioritert å betale for en velutdannet instruktør.

- Vi kan ikke bruke en lærer som synes det er spennende med yoga. Vi må bruke en som kjenner dette godt - som kan gi elevene den rette veiledningen, sier Kartum, og viser til undersøkelser fra Oslo-skoler som har konkludert med at elevene blir mer konsentrerte og kreative etter slike avspennigsøvelser.

Yoga er ikke knyttet til noen religion, men er et praktisk system som brukes til å løse opp fysiske og psykiske spenninger. - Det er vanlig at man etter øvelsene sover bedre, får mer energi og oppnår større kroppsbevissthet og bedre selvfølelse, sier Roland.

Like mange gutter som jenter ligger flate på madrassen.

Avspent

- Hvordan er det å være deg akkurat nå? Kjenn etter hvordan det er å være i kroppen din. Du trenger ikke beskrive det med ord, men kjenn at du har en kropp som er levende, sier Roland, før hun ber elevene strekke seg i bro.

Etterpå bøyer de seg fram for å gi korsryggen en motstilling. Det handler om å strekke og bøye ved hjelp av pusten.

- Vi føler oss avspente, sier elevene etter at timen er over - og bruker begrepet fra yoga-tradisjonen.

- Hva betyr det egentlig å være avspent?

- Vi klarer å slappe helt av. Jeg merker det godt utpå ettermiddagen - jeg føler meg roligere enn vanlig, sier Camilla Lian.

Fullstendig ro. Sjelden har vel fuglekvitteret utenfor hørtes så godt i et klasserom som nettopp under yogatimen ved Ranheim barneskole. 
        
            (Foto: NILS TOLDNES)

Fullstendig ro. Sjelden har vel fuglekvitteret utenfor hørtes så godt i et klasserom som nettopp under yogatimen ved Ranheim barneskole.  Foto: NILS TOLDNES

På forsiden nå