- Myke trafikanter må ta ansvar

Trailersjåfør Jahn Petter Eriksen føler at yrkessjåfører ofte får skylden når syklister og fotgjengere blir påkjørt.

Saken oppdateres.

- Jeg føler at vi som kjører tungtransport får skylden for ulykken i ni av ti tilfeller. Dette oppleves som trist og urettferdig, sier han.

Han synes det er bra at det nå er kommet en film fra Norges Lastebileier-Forbund som viser deres side av saken. Men videoen møter kritikk fra Statens vegvesen

- Ut i fra filmen kan virke som om lastebiler kan oppføre seg som de vil i trafikken. Jeg liker ikke måten de presenterer problemet på, sier Erik Jølsgard i Statens vegvesen.

LES MER: Lærer opp myke trafikanter- Video kan redde liv

Adressa.no ble med trailersjåfør Eriksen på en tur gjennom Trondheim sentrum i rushtrafikken for å se på farlige situasjoner som kan oppstå.

- Det er mange trafikanter som ikke vet hvordan sikten er fra førersetet i traileren. Vi har en stor dødvinkel på høyresiden av bilen, og det er det viktig at folk tenker over, sier han og viser oss et eksempel på det på vei ned Okstadbakken.

- Det er en opplysningsfilm som forhåpentligvis kan være med på å redde liv, sier Eriksen engasjert.

- Ansvarsfraskrivelse

Jølsgard i Statens vegvesen mener Lastebileierforbundet presenterer problemet på feil måte.

- I det eksempelet jeg så, ble en syklist kjørt ned av en lastebil i sykkelfeltet. Lastebilen skulle svinge til høyre og syklisten skulle rett fram. Føreren av lastebilen hadde dårlig sikt, og brøt vikepliktregelen. Syklisten ble påkjørt. Det kan det virke som om budskapet er at syklisten burde holdt seg unna. Dette mener jeg er ansvarsfraskrivelse, sier Jølsgard.

- Latterlig utspill

Trailersjåfør Jahn Petter Eriksen er ikke enig.

- Jeg synes det er et latterlig utspill. Vi fraskriver oss ikke noe ansvar og tolerer ingen ulykker. Men det skjer, og da er det bra at det opplyses om farene gjennom en film, sier han.

- Fjern all tvil

Begge er enige om at større fysiske hinder mellom biler og myke trafikanter vil være en god løsning.

- Få bort alle lyskryss hvor myke trafikanter og biler har grønt lys samtidig. Fjern enhver tvil. Det er en enkel og billig måte å bedre sikkerheten på, sier Eriksen.

Han medgir at risikoen for ulykker preger arbeidsdagen hans.

- Jeg er ikke redd, da kunne jeg ikke jobbet som sjåfør. Men jeg tenker på det hele tiden, for vi har et veldig stort ansvar, sier han.

 
        
            (Foto: ESPEN BAKKEN)

  Foto: ESPEN BAKKEN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå