Retro med camping

Med finanskrisen har camping fått en ny og bredere appell. Både antall campingvogner, bobiler og campere har økt.

Saken oppdateres.

Campingturismen er ikke som før. En ny tid har innhentet campingturistene, en ny generasjon har rykket inn og kjører gjerne inn på campingplasser med stadig høyere standard og aktivitetstilbud, skal vi tro Christian Wangberg, informasjonssjef i Norsk Caravan Club. Også camperne skal ha komfort.

– Det siste året har vi registrert 2000 nye medlemmer i NCC. De fleste nye er førstegangscampere, som har kjøpt campingvogn for første gang. De nye medlemmene er gjerne unge mennesker, nyetablerte som har fått barn og ser gleden og frihetsfølelsen de kan ha som campere. Trives barna, trives foreldrene.

Medlemsrekord

Etter at finanskrisen satte inn i fjor høst, nådde NCC, landets største og eldste medlemsorganisasjon for campere, 27 000 medlemsfamilier. Det er rekord i foreningens 50 år lange historie.

– Hvem drar på campingferie?

– Statistikken viser at de mest alminnelige camperne nå er en familie på to voksne, i alderen 25-49 år, med gjennomsnittlig 1,8 barn og en inntekt på 500 000 kroner. Men det finnes ingen prototyp på campere. Det kan være en bankdirektør eller bussjåfør. Fellestrekket er at de liker friheten ved campinglivet. Myten om at camperne går i grilldress og tresko og bærer gullsmykker faller på sin urimelighet. Camperne er et tverrsnitt av folket. De er seg selv. De vi kan kalle «Die Hard»-camperne har alltid vært der, i tykt og tynt, men vi ser nå at flere yngre har begynt å campe.

Mindre vogner

Det finnes rundt 180 000 campingvogner og bobiler i Norge. Av campingvognene er anslagsvis 80 000 uregistrerte vogner, som står fast et eller annet sted. 26 800 er rene bobiler, og spesielt salget av bobiler har hatt et kraftig oppsving i år. Fortsatt er campingvogner mest utbredt, men de er ikke som før. Trenden er at det selges flere mindre, enakslede vogner, ifølge Wangberg.

– De er lette å ha med på tur. Men samtidig har vognene mye mer utstyr enn før. Bad, dusj, håndklevarmer, varme i gulvet, flatskjerm og parabolantenne. Gjerne dobbeltseng og såkalt rundsitter, en stor sittegruppe. Du kan få med oppvaskmaskin også, men det er en grense for hvor mye ekstrautstyr du kan ha, og grensen er tillatt vekt.

Ut i Europa

Ser man bort fra de rundt 80 000 familiene som har sine campingvogner fast plassert et eller annet sted, som en hytte, mener Wangberg det også er en trend at mange bruker campingvognene for å komme nær opplevelsene, reise på festivaler og tråle fiskeplasser.

Stadig flere reiser også med campingvogn eller bobil ut i Europa, og utover Sverige og Danmark ser Italia ut til å være spesielt populært.

– Du camper der du synes det er best. Noen vil på fjellet, andre til sjøen, noen vil til Nordkapp andre til Italia. Dette er friheten du har med campingvogn, du kan dra dit du vil, sier Wangberg.





På forsiden nå