Savner rockerne:

«De største burde kommet først!»

Adresseavisens Ole Jacob Hoel kritiserer Rockheims «Hall of Fame».

  Foto: Myhre, John

Saken oppdateres.

Uklare kriterier ødelegger for den første «Hall of Fame»-nominasjonen.

«Ta det med ro, alle får!» sa Rolv Wesenlund til den norske filmandedammen en gang nominasjonene Amanda-prisen ble diskutert. Det kan være fristende å overføre visdommen til nominasjonene til Rockheim «Hall of Fame».

Vi er ikke så veldig bekymret for at DumDum Boys ikke skal være på plass i norsk rocks «Hall of Fame» om få år. Såpass til pophistorie har Norge at ikke alle verdige kan nomineres.LES OGSÅ: DumDum Boys bryr seg ikkeMEN: Det ligger en symbolverdi i hvilke fem navn som blir valgt inn nå, det er det første året at omdømmet til «Hall of Fame» blir skapt.

Hva synes du om de nominerte til «Hall of Fame»?

Rockheim-sjef Petter Myhr sier at det er udiskutabelt at alle de 15 nominerte er verdige kandidater. Jo, kanskje. Men er alle naturlige kandidater første året?Kvinner inn, trøndere ut

Kvinner er kvotert inn, med fire i alt på listen. Trøndere er kvotert ut, med bare én kandidat. Rockheim er redd for å fremstå som for trøndersk, så resultatet har blitt det motsatte. Begge grepene er påfallende, men ok, greit nok for meg.Andre ting med nominasjonen virker mindre gjennomtenkt. Juryen vakler mellom å velge band eller frontfigurer. Jokke & Valentinerne er nominert, men DeLillos hovedmann Lars Lillo-Stenberg.

Mener juryen Lilllo-Stenbergs største øyeblikk er hans ene soloplate med versjoner av sanger fra skolesangboka?

Åge og Jahn er klare

Åge Aleksandersen og Jahn Teigen er klare kandidater. Alternativet ville vært å velge Åges første band Prudence eller Teigens band Popol Vuh. Juryen endte med å nominere Aleksandersen, men Popol Vuh.

Arne Bendiksen den eneste dobbeltnominerte. Både som seg selv (artist, komponist, produsent, plateselskapsjef) osv, og som medlem av kvartetten The Monn Keys. Er ikke det å overdrive en smule?

Bør hedre rocken

Juryen viser spennet «Hall of Fame»skal betjene. Inspirasjonskildene, syngedamene, cabareteunderholdere, de største stjernene, de viktigste låtskriverne, bransjefolk, jazzfolk, verdensmusikk-utøvere.

Men det som er spesifikt for Rockheim er rocken, musikk laget fra ungdomsopprøret tok til for alvor på 50-tallet. Alf Prøysen er et produkt av en annen generasjon, som «alltid» har vært inne i den offentlige varmen.

De viktigste artistene fra rockeopprøret og fremover, de som tråkket opp stiene, gjorde sjangeren populær, brøt grenser og sørget for at norske artister ble tatt på alvor er de som bør hedres i «Hall of Fame».

Skandale

Hvis en skal bruke et ord som skandale om noe som «Hall of Fame», så er den ene skandalen at ikke Pussycats er nominert.

De var det første store norske rockebandet, langhåringer som utfordret konvensjonene, skrev egne låter og skapte ungpikehysteri. De står igjen som selve symbolet på den nye tid.

Jahn Teigen og Åge Aleksandersen var de to første fra rockegenerasjonen som slo gjennom på bred basis i Norge, og har holdt seg aktuelle gjennom alle senere tiår.

De står i en klasse for seg.

Kanskje Wenche

A-ha var det første, og fortsatt det eneste, norske bandet som slo gjennom på bred basis internasjonalt, en fjerde soleklar kandidat.

Disse burde vært den opplagte grunnstammen i Hall Of Fame.

Så hvem burde vært den femte?

Tja, det kunne godt vært Terje Rypdal, samlet for alle sine roller fra sekstitallet og fremover norsk pop og internasjonal jazz. Det kunne vært en av de fire store (DeLillos, DumDum, Jokke og Raga) eller Wenche Myhre for sin posisjon som den store norske popstjernen og den ene høna i kurven.

Risikerer uverdige medlemmer

Med de fire opplagte kandidatene, og et femte «wild-card», hadde det kanskje ikke blitt mye til spenning rundt utdelingen. Men Rockheim «Hall of Fame» hadde etablert seg som en troverdig institusjon og så ville det bli spennende hvem som ble valgt ut neste gang. Følelsen av eksklusivitet ville vært i behold.

Med de 15 nominasjonene kan vi også ende med fem verdige første medlemmer i «Hall of Fame», men vi risikerer at det ikke blir det

Ikke et vondt ord om The Monn Keys, Bjørn Eidsvåg, Alf Prøysen, Audun Tylden eller Anne Grete Preus, Men hvis disse fem blir de som blir stemt frem blant de 15 nominerte, vil det være en god start for Rockheim Hall Of Fame?

 
        
            (Foto: Myhre, John)

  Foto: Myhre, John

På forsiden nå