- Kan føle skyld for å ha overlevd

Varigheten på skytingen og drapsmannen målrettethet forsterker påkjenningen for Utøya-overlevende.

Saken oppdateres.

Mange av ungdommene som opplevde massakren på Utøya fredag, vil ha behov for terapi og behandling for traumer og psykiske etterreaksjoner.

Psykolog og spesialist i klinisk psykologi ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i Oslo, Tine Jensen, sier at enkelte kan bli rammet av det hun kaller overlevelsesskyld, på grunn av sakens spesielle natur.

Målrettet angrep

- Det har kommet fram at drapsmannen har sagt eksplisitt at han ønsket å ramme disse ungdommene. Til forskjell fra skyteepisoder i for eksempel USA, hvor folk har gått inn på kjøpesenter og skutt vilt rundt seg, var dette mye mer målrettet. Det gjør at mange ungdommer kjenner på at han faktisk var ute etter akkurat dem, og at de stiller seg spørsmål som «Hva var det som gjorde at akkurat jeg klarte meg og ikke de andre?»

- Føler de burde ha reddet andre

Jensen sier dette kan føle til en voldsom følelse av skyld hos ungdommene, det hun haller overlevelsesskyld.

- De kan bekymre seg for at de burde ha gjort noe for å ha reddet de andre, sier Jensen.

- Det er forferdelig viktig å minne dem på at det er bare én person som er ansvarlig for disse dødsfallene, og det er han som skjøt. Det er hans ansvar at dette hendte, sier Jensen.

- Alle har blitt berørt

Det at skytingen var langvarig, og at gjerningsmannen var utkledd som politi, fører ifølge Jensen til at påkjenningen blir enda mer forsterket. Hun peker også på at de som ble rammet i Utøya-tragedien, men ikke led tap også kan ha behov for hjelp i etterkant.

- Noe av våre erfaringer fra tsunamien var at de som var rammet, men ikke mistet noen, følte at de så og si ikke hadde rett til å ha det vanskelig. Derfor er det viktig å anerkjenne at alle disse ungdommene på ulike måter har blitt berørt, og at de trenger hjelp på forskjellige måter. Den hjelpen må vi forsikre oss om at de får.

 
På forsiden nå