Kortreist juleøl på Lian

Inge Johnsen ved Lian restaurant satser på tradisjoner og kortreist. Juleølet han serverer sine gjester er laget på stedet.

Saken oppdateres.

I løpet av neste år ser et nytt bryggeri dagens lys i Trondheim. To Tårn Bryggeri AS får tilhold i det tidligere sand- og vanntårnet ved Marienborg.

Men allerede nå har ildsjelene bak det nye bryggeriet sitt første øl klart for publikum. Det har fått navnet JuLian Preludium, og er et juleøl som er brygget, tappet og etikettert på Lian. De 480 flaskene som er produsert skal serveres til gjester ved restauranten.

Hobby blir firma

Bak To Tårn Bryggeri står ekteparet Børge og Nina Barlindhaug og kompisene John Sande og Lars Tofte. Dette er historien om en altoppslukende hobby som har utviklet seg til også å bli et kommersielt prosjekt.

–Nina og jeg startet med ølbrygging hjemme på komfyren. Frem til nå har vi vel brygget 60 batcher totalt, rundt 2000 liter øl. Etter hvert syntes vi at vi lager så bra øl at vi fikk et ønske om å satse kommersielt, sier Børge Barlindhaug.

Med oppvekst i Stjørdal har det å brygge øl hjemme vært en naturlig del av hverdagen. Men To Tårn Bryggeri ønsker å lage mer enn bare stjørdalsøl.

–Målet er å ha det nye bryggeriet ved Marienborg oppe og gå slik at vi kan brygge juleølet for 2012 der. Når vi kommer i gang for alvor skal vi lage så mange forskjellige øl som mulig. Vi tar naturligvis med oss de trønderske øltradisjoner, men henter også inspirasjon fra internasjonal ølbrygging. På Marienborg får vi tilhold i en bygning vi kan bygge en identitet rundt. Ølet fra To Tårn skal være håndverk med lokal forankring, sier ekteparet Barlindhaug.

Forspillet i gang

Kontakten med Inge Johnsen ved Lian sørget for at To Tårn-bryggerne fikk en kjærkommen utfordring mens de venter på å komme i gang i egne lokaler.

–De ideer Inge Johnsen har om bl.a. sjøhushold passet som hånd i handske med våre egne tanker. Etter at kontakten var opprettet ballet det raskt på seg, og når han fikk godkjennelse for også tilvirkning gjennom en utvidet skjenkebevilling, kunne vi sette i gang med batch 001 i gårdsbryggeriet her på Lian. Resultatet ble altså JuLian Preludium, forteller Barlindhaug.

Inge Johnsen fastslår at JuLian Preludium er akkurat det navnet betyr, et forspill. Han ser for seg at gårdsbryggeriet på Lian etter hvert kan spesialdesigne øl til de mange forskjellige matrettene han ønsker å servere sine gjester.

–Ja, det skal bli mye øl på Lian fremover. Vi ønsker å bli med helt til nachspielet, ikke bare la det bli med dette forspillet, sier Lian.

Mer lokalt, og kanskje helt økologisk, kan det også bli. Skjetlein Grønt Kompetansesenter er utfordret til å dyrke frem humle og lage malt til ølproduksjon. De tok utfordringer, og det er nå skrevet intensjonsavtale mellom partene.

–Vi ønsker naturligvis å bruke lokale råvarer, og aller helst skal de være økologisk dyrket, sier Børge og Nina Barlindhaug.

Velsignet av prest

Debutølet JuLian Preludium karakteriseres som et øl i Indian Brown Ale-stil. Ønsket var å lage et alkoholsterkt øl som skulle stå godt til julematen.

–Vi har humlet det opp ganske kraftig, for å få den nødvendige bitterheten, med solid smak og masse aroma. Vi beveger oss nok litt utenom den tradisjonelle norske stilen. Humlen er amerikansk, mens maltet er engelsk. Men dette ønsker vi altså å få laget lokalt etter hvert, forklarer Børge Barlindhaug.

Juleølet er faktisk også velsignet, av sogneprest Knut Kittelsaa ved Bakklandet menighet.

–Ethvert juleøl med respekt for seg selv bør jo velsignes, smiler Inge Johnsen og påpeker at bonden i gamle dager alltid tok av seg lua da han hadde sådd. Det handler om respekt for tilgangen på råvarer.

 
 
 
På forsiden nå