Foreldreløse barn tegner sitt liv

13 millioner barn er foreldreløse fordi mor eller far har dødd av aids. Noen av dem har tegnet sine liv, og resultatene vises på Barnekunstmuseet i Oslo. Dronning Sonja var blant de første som så utstillingen som åpent mandag.

Saken oppdateres.

I tillegg til barnetegningene som er i farger, vises svart-hvite portretter fotografen Morten Hvaal har tatt av de unge kunstnerne.

- Det er rystende å se. Det er helt forferdelig, men det er en flott begynnelse å engasjere barna og legge til rette for workshops, sa dronningen etter at hun ble vist rundt av daglig leder for Det internasjonale Barnekunstmuseet, Angela Goldin.

HåpBarna som har laget tegningene kommer fra Zambia, Mosambik, Uganda og Malawi. Mange av barna som er foreldreløse, er selv hiv-positive, fattige og hjemløse. Likevel viser tegningene at barna har håp.

- Barna bruker jo glade farger selv om budskapet er skrekkelig. Det er ikke bare negativt, sa dronning Sonja.

Ifølge tall fra UNAIDS er det altså så mange som 13 millioner barn, små individer, som har mistet sine foreldre som følge av aids.

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes åpnet utstillingen mandag og påpekte at storfamiliene ofte er så belastet at de ikke kan ta seg av flere barn.

Ut i felten- Ofte må barna ta vare på seg selv eller de blir tatt hånd om av eldre barn. Det nytter ikke å bekymre seg på avstand, vi må ut i felten, sa Sydnes.

For å hjelpe barna mener Sydnes det må et bredt samarbeid til.

- Utenriksdepartementet, NORAD og private organisasjoner må samarbeide for å bekjempe aids og hjelpe foreldreløse barn, sa Sydnes. Utstillingen «Orphan Voices» er et resultat av samarbeid mellom NORAD, Barnekunstmuseet, Media19-stiftelsen og fotografen Morten Hvaal.

Biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, synes tegningene og fotografiene gir sterke inntrykk.

- Jeg håper utstillingen kan bidra til at de som har makt i vårt samfunn og skal kjempe mot vår tids største pest, aids, ikke bare bruker ord og viser sympati, men handler, sier biskopen til NTB.

BarnebarnaHans første tanke da han så tegningene og fotografiene gikk til barnebarna.

- Det første som slo meg var at hit må jeg ta med barnebarna. Jeg har en på 12 år, en på ti år og jeg tror selv barnet på to og et halvt kan få noe ut av dette, sier Stålsett.

Han mener utstillingen taler til folks hjerter. - Her gir barna uttrykk for hva de føler. Mange skildrer ensomhet og sorg. Denne utstillingen fokuserer på barnas skjebne, og kan være et uttrykk for at voksne verdsetter det barn gjør, mener Stålsett.

Biskop Gunnar Stålsett vil forsøke å ta med seg barnebarna sine for å se utstillingen som viser tegninger som foreldreløse barn i fire afrikanske land har laget. Rundt 13 millioner barn har mistet sine foreldre som følge av aids. (Foto: Heiko Junge, SCANPIX.) (Breddebilde) sofia.maria.fossum@ntb.no 011334 OKT 01

 
        
            (Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX)

  Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

På forsiden nå