Grønt lys for BLÅ sokker

Man føler seg fort som en blånisse når man traver rundt i de blå plastsokkene på skolen eller i helsestudio. Særlig føler man seg nissete når man glemmer å ta dem av i tide.

Saken oppdateres.

De er overalt. I flere år har det vært innført blåsokker både i kommunale skoler, SFO og barnehager. Og skal du tråkke inn med skoene i et treningsstudio, på sykehus eller andre steder med rene gulv, kan du være ganske sikker på at det står en bøtte med blå plastsokker ved inngangen og en til å kaste dem i etter endt ekspedisjon. Med de blå plastkalosjene over skoene, blir ikke gulvene skitnet til med dritt fra gata. På skole og i barnehage er sokkene først og fremst myntet på foreldre som skal hente poden.

- Vi har hatt blåsokker i mange år. Elevene våre går inne i enten sokkelesten eller med innesko, og da er det lite hygienisk og trivelig med skitne gulv, sier rektor Anne Brit Slørdal ved Bispehaugen skole.

Føler seg teit

Likevel er det alltids noen voksne eller en korpsmusikant som «skal bare inn en tur» og derfor dropper sokkene.- Selv om vi har hatt ordningen lenge, må vi fortsatt purre på voksne som ikke gidder, eller glemmer, å ta dem på. Noen føler seg nok også litt teite med slike skotrekk, sier Slørdal smilende.

Likevel er flesteparten flinke til å besokke seg. Problemet er ofte at de glemmer å ta dem av. Med ungen i den ene armen, Rema-posen i den andre og med ettermiddagsstresset fra halsen og opp, er det mang en forelder som først oppdager de blå beina på vei hjem.

- Slike situasjoner gjør at de ofte kaster fra seg sokkene på veien. Det hender at jeg ser et eksemplar av arten slenge rundt i nabolaget, men de fleste er nok flinke til å kaste dem på et egnet sted, sier rektor Slørdal.

Resirkuleres

Et egnet sted er avfallsdunken for miljøavfall, slik at sokkene blir resirkulert. Rådgiver Brit Roaldset i Trondheim byggservice, enheten som kjøper inn sokkene, mener at gevinsten med blåsokker er større enn de få plastlabbene som sviner til miljøet.- Blåsokkene brukes av miljø- og helsemessige hensyn. Elevene får et renere innemiljø og renholderne kan bruke mer miljøvennlige vaskemidler. Dessuten forenkler det renholdet og gjør at kommunen sparer penger, sier Roaldset som selv har sittet i bilen på vei hjem fra jobb med blåsokker.

Hun vet ikke på stående fot hvor mange engangssokker byggservice kjøper inn årlig, men forsikrer om at det ikke koster mange ørene for ett par.

Slik gjør du. Rektor Anne Brit Slørdal ved Bispehaugen skole viser hvordan man lett smetter på seg de blå plastsokkene.  Foto: IVAR MØLSKNES 

Slik gjør du. Rektor Anne Brit Slørdal ved Bispehaugen skole viser hvordan man lett smetter på seg de blå plastsokkene. Foto: IVAR MØLSKNES 

På forsiden nå