Christian Lykke (26)

Alder: 26 Familie: Gift med Berit Norseth Lykke (29). Barn: August (20 mnd.), nr. 2 ventes snart. Formue -99: 2 206 000 Inntekt: 258 500 Skatt: 88 949 Bolig: Enebolig i Lagmann Lindboes veg Bil: Chrysler Voyager 1997-modell Utdanning: Cand. philol

Saken oppdateres.

Gleden var stor i Lykke-dynastiet da Trond Lykkes eldste sønn, Christian, bestemte seg for å gå inn i familiebedriften sist høst. Men historie hovedfag (erkebiskopens økonomi på 1400-tallet), statsvitenskap mellomfag og deleksamener i filosofi og latin er ingen skreddersydd utdanning for en som skal lede en dagligvarekjede med 1,55 milliarder kroner i årlig omsetning. Derfor satser 26-åringen seriøst på aktive lærlingeår sammen med sin far og resten av bedriftsledelsen.

Helt blank er han likevel ikke. Allerede som gutt jobbet Christian i Bunnpris-butikken på Nyborg, der han startet med å stable tomflasker. Siden avanserte han til kassen og kjøttdisken. I kassen satt også hun som skulle bli hans kone. Da Christian var 20 og Berit 23 ble de kjærester.

Odelsarving

I første omgang har Christian fått ansvaret for eiendommene som firmaet eier og leier over store deler av det nordenfjeldske - 63 butikker til sammen. Når faren en gang trapper ned er han innstilt på å overta og lede det hele videre etter de samme retningslinjene som gjelder for firmaet i dag.

Christian hevder at han ikke er presset til å overta, men at han føler forpliktelser overfor familiebedriften som har eksistert i Trondheim siden 1830.

- Jeg har mye til felles med en odelsarving på en slektsgård. Det handler om tradisjoner som skal føres videre.

Nøkternhet

Juniorsjefen ser ikke på seg selv som en riking. Med unntak av «sjølens» prangende biler har også barndommen vært preget av nøkternhet. En lignende oppvekst ønsker han også å gi egne barn.

- Jeg innser likevel at verdiene som skapes i firmaet pålegger oss et samfunnsansvar. Når publikum legger igjen penger hos oss, må vi gi noe tilbake. Selv er jeg opptatt av kirkeforfallet i Trondheim. Det er en skam å se hvordan slike kulturskatter vanskjøttes i oljenasjonen Norge. I fremtiden kan jeg tenke meg å støtte kirkene med penger, sier 26-åringen fast.

- Jeg har alltid hatt sære interesser; jeg støpte mine egne tinnsoldater og leste mye i Grimbergs historie allerede fra 12-årsalderen. Historiekunnskapen kan komme godt med, jeg vet at trønderske forretningsimperier også tidligere har vokst fram og gått til grunne. Og selv om vi slår sammen både Rema og Bunnpris blir vi vel aldri så store som erkebiskopene i den siste delen av senmiddelalderen. Da hadde de nesten full kontroll med handelen nordenfjells.

På forsiden nå