Fra flaskepant til millionformuer

De startet med å stable tomflasker, i dag er de god for millioner. Brødrene Reitan og Lykke har arvet sine formuer, likevel lærte de seg tidlig å ta i et tak i familienes dagligvarebutikker. Men pengene sine vil de helst ikke snakke om.

Saken oppdateres.

Fedrenes fjes og ytringer blir ofte sett og hørt i landets største medier. Som konger styrer de sine kolonialriker fra Lade gård og Munkegaten. Enten spørsmålene dreier seg om matvarepriser, fusjoner eller åpningstider lar de sin røst gjerne høres. Arveprinsene fører en langt lavere profil. Men også de er i ferd med å skape seg solide posisjoner i hver sine familieimperier. Unntaket er Lykkes yngste. Men heller ikke han utelukker at han en dag finner veien tilbake til faderhuset.

Adresseavisen har snakket med de fire kolonial-sønnene som alle er i 20-årsalderen. Samtlige slet sine første barnesko på Byåsen (før Reitan-familien flyttet til Singsaker). To av dem har vært elever ved Adolf Øiens skole til samme tid. Likevel kjenner ingen av dem hverandre. De har heller ikke planer om å møtes med det første.

- Nei, hvorfor det? Vi stiller jo i hver vår divisjon. Rema-konsernet er mange ganger større enn oss. De satser nasjonalt og internasjonalt, mens Bunnpris, ifølge Odd Reitan, bare er en mindre matvarekjede nordenfjells, sier Christian Lykke (26) beskjedent.

Om størrelsen er ulik er likevel Rema 1000 og Bunnpris nesten like store i Trondheim. Andre likheter er også lett å få øye på: Tre av de fire arvingene er forlengst familiefolk. Alle fire sier også mye pent om foreldrene sine, særlig om mødrene som drev hjemmebasen mens de vokste opp.

ODD REITAN (49) kolonialkonge I. Formue (1999): 183 400 000, inntekt: 2 345 000, skatt: 2 153 484. Etter fusjonen med Narvesen leder han et konsern med 17 000 ansatte og med 20 milliarder kroner i årlig omsetning.

TROND LYKKE (54) kolonialkonge II. Formue (1999): 85 087 000, inntekt: 10 327 100, skatt: 3 946 881. I.K. Lykke-konsernet (som Bunnpris-kjeden er en del av) hadde i fjor en årlig 1,6 milliarder kroner og ca. 800 ansatte.

På forsiden nå