Fant kameraten til den omkomne stivfrossen

71 år gamle Sigurd Mikalsen gikk de sju kilometerne til Flisingvatnet sent tirsdag kveld. Han reddet livet til Bjørn Åge Bech, men fant nevøen død.

Saken oppdateres.

Bjørn Åge Bech lå stivfrossen i ei hytte ved vatnet da Mikalsen kom dit. Nevøen Egil Mikalsen lå i ei råk ute i vatnet. Han ble funnet av redningshelikopteret som hentet ned de to overlevende.

Uten 71-åringens innsats kunne to liv ha gått tapt ved Flisingvatnet tirsdag.

Det var ved 19-tiden tirsdag kveld at Sigurd Mikalsen ble oppringt av foreldrene til Egil Mikalsen. De fortalte at 49-åringen ikke hadde kommet hjem som avtalt fra scooterturen til hytta.

- De lurte på om Bjørn Åge Bech, som er kameraten til Egil, kunne låne snøscooteren for å dra opp for å se etter ham. Det sa jeg selvfølgelig ja til, forteller 71-åringen, som bor i Namsos.

Timene gikk uten at Mikalsen hørte noe fra foreldrene til den omkomne.

- Derfor ringte jeg selv ved halvti-tiden. Da fikk jeg beskjed om at heller ikke Bech hadde kommet tilbake. Da reiste jeg oppover, og begynte å gå innover mot Flisingvatnet, sier Mikalsen.

Et par timer senere var han ved hytta. - Allerede da bestemte jeg meg for at jeg ikke ville gå ut på den usikre isen. Jeg var sikker på at både nevøen min og Bech befant seg uti vatnet, sier Mikalsen, som i går naturlig nok var preget av de dramatiske timene i fjellet.

- Hytta var låst, og det sto ingen scooter ved den. Jeg så det gikk spor ut mot vatnet, da skjønte jeg at begge hadde kjørt utpå isen. Jeg fant også klær ved iskanten som tilhørte Bech, sier Mikalsen, som bestemte seg for å gå opp på en fjelltopp for å finne dekning på mobilen.

- Jeg tenkte jeg måtte kjenne på hyttedøra for sikkerhets skyld da jeg passerte hytta. Da jeg tok i dørhåndtaket svarte Bech at jeg måtte komme inn. Selv hadde han tatt seg inn i hytta ved å knuse et vindu, forteller Mikalsen.

Stivfrossen

Han fant Bech stivfrossen på hyttegulvet. Ifølge Mikalsen var han så nedkjølt at han ikke hadde greid å tenne opp i ovnen.- Jeg fikk av ham klærne og fant fram noen gamle klær, samtidig som jeg fikk tent opp og kokt kaffe. Deretter gikk jeg opp på fjelltoppen og ringte til redningsmannskapene, sier Mikalsen.

Kort tid etter kom et Sea King-helikopter og fraktet de to ned fra fjellet.

- Jeg sa de måtte ta et sveip over vatnet før de fløy oss ned. På den turen fant de Egil liggende i ei råk. Han hadde ikke greid å komme seg opp av vatnet. Det var ei tøff opplevelse, sier Mikalsen, som mener at det var et lite under at Bech klarte å komme seg opp av det iskalde vatnet på egen hånd.

- Det var bra at han fikk av seg skoene og et klesplagg i vatnet. Han var veldig medtatt og nedkjølt da jeg fant ham. Jeg vet ikke hvordan han klarte å komme seg opp på isen, sier Mikalsen.

Bech ble fløyet til Sykehuset Namsos på grunn av at han var så nedkjølt. Han var også preget over tapet av kameraten i går.

Trodde han skulle dø

Selv var han overbevist om at han skulle dø i det iskalde vatnet.- Da jeg kjørte ut på isen, ga den etter. Da jeg lå der, tenkte jeg at jeg hadde bare en sjanse igjen, jeg måtte få den ene foten opp på iskanten. Klarte jeg ikke det, var jeg sikker på at jeg ville dø. Men jeg fikk foten opp, og kom meg opp til hytta, sa Bech fra sykesenga. ERLEND MALMO / NAMDALSAVISA
 
På forsiden nå