Sukkerfrie barn knasker gulrøtter

Sukkerposen er kastet på dør i Bakklandet barnehage. Nå spiser de havregrøt til frokost og knasker brokkoli til kos. Sjokoladekake har de ikke engang til fest - for bursdag feirer de med tente lys, eventyr og sang.

Saken oppdateres.

Inne i et rødt hus bak et rødt gjerde på Singsaker er det frokosttid. Morgenvåkne barn vinker farvel til mamma og pappa gjennom vinduet før de setter seg til bordet. På menyen: Havregrøt med kanel og rosiner.

- Vi spiser ikke sukker, for da får vi så vondt i magen, sier Hanna. Hun spiser en hel tallerken med havregrøt. Jakob må ha to.

- Jeg har spist ti skjeer med grøt, sier han og teller så langt fingrene rekker. Han har bare kanel på grøten. Om det er godt?

- Mmm. Jeg spiser grøt hver dag, sier Jakob (bildet).

Barna i Bakklandet barnehage er som barn flest: Pannekaker er livretten og spaghetti med ketchup er også veldig godt. Men barna i Bakklandet barnehage får så mye mer å spise: Fiskeboller i hvit saus, svinestek med ertestuing og grønnsaker, ovnsbakt laks og kokt torsk. Alt smaker de på, noe liker de ikke, men mye er veldig godt:

- Da vi startet å koke havregrøt til frokost i høst, hadde jeg liten tro på at det skulle være noe for ungene. Men flere og flere vil ha havregrøt, og grøtkjelen blir bare større og større, smiler Marianne Schjetne, styrer i Bakklandet barnehage.

- Men grøten serveres uten sukker?

- Ja, men med smør, kanel og rosiner. Det er ikke noe problem. Liker ungene det, så spiser de det. Hvis ikke, får de heller spise brødskive. Men det blir færre og færre som har med seg matpakke, sier Schjetne.

Det søteste hun serverer barna er brunost til brødskiva. Men heller ikke når det er bursdag er det lov å skeie ut.

- Vi har sluttet å feire med is og sjokoladekake. Isteden gjør vi skikkelig stas på ungene, tenner lys, lar dem velge sang og eventyr, og de får et eget trekk på stolen de sitter på. Det går fint å feire uten kake, det er faktisk ingen som har spurt etter det, sier Schjetne.

Gammeldags middag

På kjøkkenet i andre etasje står nøkkelen til den gode maten: kjøkkenassistent og bestemor Edit Petersen. To dager i uka lager hun skikkelig middag midt på formiddagen.- Jeg tror det er mye pizza og pølse hjemme hos barna. Jeg vil gi dem ordentlig norsk mat, gjerne litt gammeldags mat, sier Petersen, som koker både poteter og grønnsaker til barna. Og gjett om de spiser! - Det har skjedd mirakler med ungene. De har fått et helt annet forhold til mat. Dermed blir de heller ikke så ofte sliten.

Lang dag og mye mat

Satsingen på sunn og riktig mat i Bakklandet barnehage startet da en svensk mor og lege fikk plass til sitt barn i barnehagen. Hun mente at barna fikk for lite mat og feil mat. Barnehagen tok affære, skrapte vikarbudsjettet, tok inn flere barn og ansatte en kjøkkenassistent i delstilling. Så økte de matpengene med en hundrelapp i måneden til 280 kroner.- Hver barnehage burde hatt fokus på kosthold. Tenk deg om alle barnehagene kunne fått en pott hver til å bruke på kost. Barna er jo i barnehagen hele dagen, og ofte spiser de ikke middag før halv seks. Det er så viktig at de får skikkelig mat i barnehagen, sier en entusiastisk styrer.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag samarbeider med Bakklandet barnehage, og vil nå bruke barnehagen som en modell for andre barnehager. De har gitt økonomiske midler slik at barnehagen blant annet kan kartlegge matvanene til barna før og etter at de begynte i barnehagen.

- Det har vært lite fokus på ernæring i barnehagene, derfor griper vi denne muligheten. Barnehagene har ofte et høyt sukkerforbruk med alle sine bursdagsfeiringer, og derfor er det veldig positivt at Bakklandet gjør noe for å redusere sukkerforbruket, sier Jorunn Lervik, folkehelserådgiver hos Fylkesmannen.

 
 
På forsiden nå