Får kroppen i vater

- Hvisk a-a-a-a... Tenk på noe ekstra hyggelig - og prøv igjen. Flott! Nå har stemmen klar bane...

Saken oppdateres.

Med forsiktige fingre tar Rita Abrahamsen tak i Øyvind Brandtzægs nakke og strupehode. Mens øynene glitrer av latter strømmer en lang hviskende a-a-a-a ut av munnen på dem begge.

Skuespilleren er nettopp ferdig med sitt livs mest spastiske rolle som CP-rammede Petter i suksessforestillingen «Purpur og gull». Spasmene har sluppet taket, men ennå kan han kjenne at ryggen er stivere enn godt er.

Smerter forsvinner

- I starten svevde jeg vektløs ut fra timene hos Rita. Smerter og muskelspenninger forsvant mirakuløst i løpet av kort tid. Kroppen ble fleksibel og føyelig, forteller Brandtzæg, som har hatt ukentlige alexandertimer de siste fire-fem årene.Kontoret der de to møtes er spartansk møblert. En enkel pinnestol og et helt vanlig bord gir assosiasjoner mer i retning av et klasserom enn behandlingsrom.

- Nye elever stusser ofte - og ler - når de skjønner at de skal ligge på bordplaten. Det ser nesten ut som om tanken får dem til å slappe av, sier Abrahamsen. Hun presiserer at hun ikke driver noen form for behandling eller manipulering. Hun bruker bare hendene til å endre uheldige kroppsholdninger eller overdreven muskelbruk.

- Dette er hjelp til selvhjelp, sier hun og dytter forsiktig på skuespillerens hode og hake, drar i en arm, løfter en ankel. Gjennom slike enkle anvisninger får hun elevene til å gjenoppdage barndommens naturlige kroppsholdning.

Tyngdekraft og balanse

- Små barn bruker nesten alltid kroppen riktig. Unotene, som skaper unødige smerter og spenninger, kommer etter hvert som vi vokser til, sier Abrahamsen.Hun snakker om å stå støtt, om å holde seg oppreist ved hjelp av tyngdekraften, om hodet som skal balansere på den øverste nakkevirvelen, om å bøye i leddene og om å avpasse energien etter oppgaven som skal utføres.

- Å slenge seg ned i sofaen er sjelden den beste formen for avslapning. Kroppen kollapser lett i møte med det myke underlaget. Å stivne i en slik kollaps kan være verre enn alt annet. Etter hvert finner de fleste elevene mine ut at de lettere gjenvinner nye krefter ved å ligge på ryggen på gulvet, med bøyde knær og en bok under hodet. Ti minutter gulvhvile hver dag kan være en god forsikring mot kroppslige plager, sier alexanderlæreren som har både musikere og skuespillere blant elevene sine. En dag i uken underviser hun ved Institutt for musikk ved NTNU. Men hun tar også imot vanlige folk både med belastningsskader og andre plager. I tillegg har hun vært innom bedrifter som har hatt mange sykmeldinger som følge av slitasjeskader.

- Jeg lover aldri noe med hensyn til smertelindring, men jeg holder aldri opp å forundres over hvor fort smertene ser ut til å forsvinne fra dem som her vært her, enten det gjelder whiplash-skader eller bekkenløsnings-plager, sier alexanderlæreren. Hun har hatt egen praksis i Trondheim i ti år etter at hun ble utdannet ved The Constructive Teaching Centre i London.

Ødelagt som musiker

I alle disse årene har hun vært alene om å gi dette tilbudet i Trondheim, men nå er også Sigurd Ekle i ferd med å etablere egen praksis. Han er opprinnelig musiker, med kontrabass som hovedinstrument. Men han måtte avbryte utdanningen etter at sterke smerter i begge armene stoppet musikerkarrieren.- Jeg prøvde mange typer behandling, men lite hjalp. Først hos Rita begynte smertene for alvor å slippe taket. Hadde jeg kommet til henne før, hadde jeg kanskje vært utøvende musiker i dag, sier Ekle.

Etter å ha erfart effekten av alexanderteknikken bestemte han seg for å gå samme vei. Han er nå nyutdannet alexanderlærer - klar til å ta imot nye elever i året da hundreårsjubileet for Alexanders teknikk blir markert over store deler av verden.

 
På forsiden nå