Får fredspris i dag

Den columbianske studentforeningen ACEU får i dag Studentenes Fredspris.

Saken oppdateres.

Begrunnelsen for tildelingen er at ACEU (Asociacion Colombiana de Estudiantes Universitarios) fører en ikke-voldelig kamp for et demokratisk og rettferdig Columbia, og samtidig jobber for studentenes rett til utdanning og deltakelse i demokratiet.

Claudia Florez er i Trondheim og på ISFiT for å motta prisen på vegne av ACEU.

- Hva synes du om å få studentenes fredspris?

- Det er en veldig viktig utdeling ISFiT gjør. Vi er ikke bare glade, men også veldig motiverte for å fortsette å jobbe for colombianske studenters rettigheter, sier Claudia Florez fra ACEU

- Hvilke problemer opplever colombianske studenter?

- Det største problemet er finansieringen av utdanningen. Colombia er i en alvorlig økonomisk krise, og høyere utdanning gjennomgår en dårlig tid. Det er et stort budsjettunderskudd, på cirka 150 millioner pesos. Dessuten har de siste tiltakene gjennomført av regjeringen gjort at utdanningen undergraves ytterligere. Dermed tvinges studentene til å velge private alternativer, der studieavgiften er høy og studentvelferden lav. Dette er altså tiltak som ikke er til gode for studentene. Denne krisen i høyere utdanning har uten tvil innvirket på den akademiske kvaliteten, for uten penger klarer man ikke å opprettholde kvaliteten. Og om den akademiske kvaliteten forverres, undergraves universitetenes funksjon i. Samfunnet vil bli påvirket av at universitetene ikke klarer å utdanne dyktige og profesjonelle studenter.

- Hvordan skal dere bruke prisen?

- Vel, vi snakker om prisen som en politisk seier. Vi skal lansere nyheten både i hovedstaden Bogota og i regionene. Ideen er å også invitere media, men det viktiste vil være å fortelle også andre menneskerettighetsorganisasjoner om denne anerkjennelsen. For dette er en premie til alle oss som kjemper for menneskerettigheter i Colombia. Videre er det en anerkjennelse til og en måte å sette pris på alle de døde; ofrene for volden i Colombia.

- Hvilke ulikheter ser du mellom colombianske og norske studenter?

- Det er åpenbart fysiske forskjeller; vi er jo latinske! Mer seriøst; vi kan snakke om forskjeller som at utdanningen i Norge er av bedre kvalitet. Dere går for eksempel ut av videregående med kunnskap om tre fremmedspråk, vi kan knapt spansk. Så en stor forskjell er kvaliteten på utdanningen.

- Hvorfor er utdanning viktig for de unge i Colombia?

- Vel, utdanning er det viktigste verktøyet i hele verden. Uten utdanning kan ikke demokratiet fungere, og det blir vanskelig med fred og sosial rettferdighet. De lederne som ønsker et uvitende folk er de største tyrannene menneskeheten kjenner, og mot de må man kjempe. Men man må kjempe mens man studerer. Jeg tror den største hevnen de unge kan oppnå er at vi klarer å forsvare utdanning som et instrument for utvikling og sosial rettferdighet.

- Helt til slutt; synes du det har vært kaldt under besøket?

- Uff! Det er veldig kaldt i Norge. Men jeg hygget meg på skidagen, det var gøy å leke i snøen og gå på ski. Men kaldt var det!

 
På forsiden nå