Forskere mener seg misbrukt av Green Planet

Etter at Lotteritilsynet begynte å stille kritiske spørsmål ved Green Planet Internationals (GPI) eneste produkt, forsøkte noen å endre en sentral rapport fra Jordforsk Lab.

Saken oppdateres.Rapporten omtaler et angivelig supergjødsel som GPI vil distribuere til fattige bønder i Afrika og Asia. I et ferskt nyhetsbrev til medlemmene hevder selskapet at den uavhengige forskningsinstitusjonen på Ås «har analysert innholdet og gått god for det (gjødselet, red.anm.)».

- Vi har kun sjekket bestanddelene i produktet. Vi har ikke gjort noen som helst vurdering av hvilken effekt produktet har, sier laboratoriesjef Børge Holen ved Jordforsk Lab.

Han reagerer meget sterkt etter å ha sett hvordan GPI bruker laboratoriets navn og rykte i sin markedsføring.

- Vi vil ikke stå som sannhetsvitne for egenskapene til dette produktet. Hvis Green Planet bruker oss i sin markedsføring, er vi misbrukt. Det står i rapporten vår at den ikke kan gjengis uten skriftlig godkjennelse fra oss. En slik godkjennelse har ikke Green Planet fått, understreker Holen.

- Rapport ble endret

Det var selskapet Medurt Pharma som bestilte en analyse av sitt plantemiddel «PowerGreen» i januar. Forrige torsdag fikk Jordforsk en telefon med beskjed om å endre både firma- og produktnavn på analysen.

- Firma skulle endres fra Medurt Pharma til Green Planet, og produktnavn fra «PowerGreen» til «PlantPower». Årsaken skulle være at de hadde gjort en feil da de bestilte analysen, forteller Holen.

Produktene skulle ifølge innringeren være identiske, men navnene hadde blitt forvekslet. Lab.-sjefen endret rapporten i god tro, to måneder etter at analysen først var sendt til oppdragsgiveren.

Men nå viser det seg at de to produktene ikke er identiske.

- Vi fikk en flaske til analyse som hadde verken etikett eller emballasje. Rapporten Green Planet har mottatt er ugyldig hvis dette stemmer, sier Holen.

Supergjødsel er urter

Medurt Pharma bekrefter nemlig overfor Adresseavisen at «PowerGreen» kun er en bestanddel i «PlantPower».

- «PowerGreen» er et supplement. En botanisk ekstrakt bestående av alger og urter man kan putte i gjødselet, sier Ronny Johansen.

Firmaet produserte ekstrakten på oppdrag fra Green Planet. Men han kan ikke dokumentere effekten av det angivelige supergjødselet.

- Den eneste dokumentasjonen vi har er en analyse av hva ekstrakten faktisk inneholder, ikke hvilken effekt den har, sier Johansen.

Firmaet Medurt Pharma drives i tråd med Rudolf Steiners lære om biodynamisk landbruk. Ifølge selskapets hjemmeside jobber «åtte idealistiske urtedyrkere» i selskapet.

- Det er medisin til jorda, sier Johansen om selskapets produkter.

- Vi trikset ikke

Ledelsen i Green Planet International i Trondheim avviser kritikken fra Jordforsk. I en epost til Adresseavisen hevder GPI at «PlantPower» er et nytt produkt som ikke har noe med «PowerPlant» å gjøre - til tross for at de offisielle nettsidene så sent som i går kveld brukte et bilde av «PowerPlant» i reklamen for «PlantPower».

- Det forrige produktet vil ikke lenger være en del av vårt konsept i Green Planet International, skriver Einar Formo, selskapets «National Director of Scandinavia».

Han mener navneendringene i Jordforsk-rapporten skyldes en misforståelse.

- Dette er ikke et «forsøk på å endre navn» i tilsiktet negativ hensikt. Vedkommende som har hatt dette oppdraget vil rette opp misforståelsen med Jordforsk i morgen, hevder Formo. 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå