Snuser opp kantareller

Kampen om årets kantareller spisser seg til. Hunder settes på inn i jakten etter de gullgule delikatessene.

Saken oppdateres.

- Flink hund! Turid Buvik (34) stryker Kaos (2) kjærlig over hodet - og bytter pølsebiter med kantareller. De to har nettopp gjennomført et imponerende soppsøk. Først lukter Kaos på en stålstang som har ligget sammen med kantareller i et glass, deretter kaster Turid soppen ut i terrenget. Etter et par sekunder blir fangsten funnet.

Sikre soppkjennere

- Dette er nesten for lett. Men ute i skogen skjer akkurat det samme. Kaos snuser ikke rundt og leter, han løper rett til stedet der soppen står. Lukten kjenner han på lang avstand, forteller matmor. I helgen inviterer hun andre hunder og eiere til soppkurs. I løpet av to dager trenes hunder fra de fleste raser opp til å spore kantareller nesten like godt som Kaos.- Eierne kan føle seg helt trygge. Hunder som er trent i å søke etter kantareller, markerer bare for dette ene soppslaget. De tar ikke feil. Noen sikrere metode for å finne trygg sopp eksisterer neppe, sier Turid Buvik, som jobber som adferdsterapeut ved Trondheim Hundeskole. Der arrangeres også helgens kurs.

Lørdag får dyrene trening i å lukte seg fram til rett soppsort. De lærer også å markere funnet tydelig - og blir selvfølgelig rikelig belønnet for begge deler. Søndag prøves den nye ekspertisen ut i terrenget. På forhånd har Kaos snust opp flere gode kantarellplasser.

Bomber og narkotika

Også tidligere har Buvik holdt soppkurs for hunder. Alt fra små chihuhuaer til digre ulvehunder blir gode soppfinnere. Kaos er en belgisk fårehund av typen groendael. Snart skal han sertifiseres som spesialsøk-hund. Det betyr at han i prinsippet skal finne alt han blir bedt om å finne: Eksplosiver og narkotika, men også gjenglemte votter, nøkler, briller - eller samboere som har «gått seg bort» på byen en sen fredagskveld. . . Opplæringen er omfattende og kostbar.- Alle hunder liker sporsøk. En stor del av dyrets hjerne er bygd opp rundt lukt. Vi ser godt at dyrene trives når vi tar dem med i soppskogen, sier Turid. Kaos er også så dreven at han finner akkurat det soppslaget matmor ber om: Traktkantarell, steinsopp eller piggsopp. Det eneste han trenger er lukten av soppen han skal søke etter. Hundene som deltar på soppkurset får et mer begrenset repertoar. De må nøye seg med å lære den ene sorten: kantarell i første omgang.

- Fra før har vi sett at de hundene som tidlig er blitt vant til å følge et spor, også blir de beste sopphundene. Ellers ser vi liten forskjell i evnen til å lære soppsporing fra rase til rase, sier kursholderen.

Finner kreft

Luktferdighetene til Kaos og hans kolleger kan også vise seg å bli svært nyttig for helsevesenet. Kaos deltar nå i et prosjekt som handler om å identifisere kreft på et tidligst mulig stadium.- Resultatene virker svært lovende, sier Turid Buvik, som også er kjent for Adresseavisens lesere gjennom kjæledyrspalten på avisens sisteside hver lørdag.

Hundeeier som er interessert i helgens soppkurs må selv sjekke på telefonnummer 91 88 79 96 - om det er plasser igjen.

Kantarellene er funnet. Soppekspert Kaos (2) trengte bare et par sekunder på å spore opp de gule delikatessene mellom høstfarget bjørkeløv. Eier og trener Turid Buvik inviterer nå andre hunder til soppkurs.
På forsiden nå