Røyker minst i Norge

Nordtrønderske menn røyker minst i Norge. Kvinnene i fylket ligger flere prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

Saken oppdateres.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

- Det er et lavere utdannings- og inntektsnivå i Nord-Trøndelag sett i forhold til resten av landet. Derfor er det veldig rart at det er færre menn som røyker. Jeg kan ikke komme med noen forklaring på det. Det er spennende og rart, men selvfølgelig veldig positivt, sier daglig leder Jostein Holmen for Helseundersøkelsen Nord-Trøndelag.

- Kan den lave andelen av røykende menn i Nord-Trøndelag ha noe med at de snuser i stedet?

- Det er en tradisjon for å snuse mye i Nord-Trøndelag. Vi kan tenke oss at det er en sammenheng, men jeg tør ikke å ha noen formening om det. Vi har inntrykket om at forbruket av snus har økt, men det kan det også ha gjort i resten av landet, forklarer Holmen.

Gutta på treningssenteret Spenst i Stjørdal trener nok i dag også, på verdens røykfrie dag. Der klamrer de seg fast i vekter og vannflasker - ikke sigaretter.

- Jeg har prøvd å røyke flere ganger, men jeg liker rett og slett ikke smaken. Men snuser gjør jeg, og det gjør de fleste av kameratene mine også, sier Marius Stuedal (22).

Stuedal og Martin Leth-Olsen (20) er som mange andre nordtrønderske menn - røykfrie. Ingen nordmenn røyker så lite som nordtrønderske menn. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at mens 29 prosent av alle norske menn røykte daglig i perioden 2000 - 2004 er andelen 23 prosent blant nordtrønderske menn.

- Men jentene røyker, beklager Leth-Olsen, som selv verken røyker eller snuser.

- Ja, jentene røyker mye mer enn oss gutta. Om ikke annet så festrøyker de aller fleste, bekrefter også Stuedal.

De to mener røykeloven er bra og at det har vært triveligere å gå ut etter at loven kom. Men ingen av dem har tro på at hele verden kan være røykfri en dag.

- De færreste av mine kamerater røyker og det blir jo stadig strengere. Likevel vil det nok dessverre alltid være noen som røyker, mener Stuedal.

 
På forsiden nå