Godsherre krever republikk

STORFOSNA: Erland Skattem foretrekker å kalle seg gründer, gårdbruker og major, men nå vil den tidligere godseieren inn på Stortinget for å innføre republikk.

Saken oppdateres.

Førstekandidaten på stortingslisten til det nystartede partiet Norsk Republikansk Allianse (NRA) er kampklar. Erland Skattem ber oss pent om ikke å legge for stor vekt på alderen hans. Det er det heller ingen grunn til; 74-åringen er fortsatt et arbeidsjern med sterke meninger. Og etter at han nå har overført ansvaret for Norges største melkegård til sønnen, har han endelig fått tid til å drive politikk. Vi møtes på godset på Storfosna, som var et høvdingsete så langt tilbake som på 600-tallet - i tillegg til at det har vært i Snorres eie.

Det var under en inspeksjon mens Skattem ennå var i Forsvaret på 60-tallet at han kom over «godset», som det kalles på folkemunne. Skattem gjorde et godt inntrykk på selgerne, og da en rik trondheimsmann ikke fikk konsesjonen, havnet tilbudet hos Skattem. Han solgte sin gamle jaguar for 11 000 kroner, tilstrekkelig som forskudd på godset som var prissatt til 800 000 kroner i 1967. Den 4500 dekar store gården hadde nedslitte bygninger, men Skattem høstet korn det første året for 100 000 kroner, og etterhvert klarte han å reise kapital for å betale ut godset. I dag kneiser hovedsetet stolt mot den praktfulle bukten på Storfosna. I fjøset står det rundt 400 dyr. I tillegg har Skattem satt opp eksklusive jakthytter for den populære bukkejakta, forøvrig med eget kapell.

Skattem fremstiller seg selv om en ærlig og hardtarbeidende mann, som setter ytelse foran nytelse. Fortsatt er han offiser av vesen, men har også en trang til å skape ny næringsvirksomhet. Nå er havbruk og kveiteoppdrett hans viktigste syssel, innimellom valgkampen som vil ta all hans tid en stund fremover.

Skattem snakker nødig om sin mer kulørte fortid. Som tidligere ektemann av Julie Ege og eventyrer. I 1958 inngikk den unge løytnant Skattem et veddemål med United Artist, som spilte inn en vikingfilm med Kirk Douglas i Norge. Han og seks andre veddet på at de klarte å seile over til USA med en kopi av Osebergskipet som ble brukt i filmen på under 24 dager. De klarte det på tre uker og vant 50 000 kroner som de ga til krigsinvalideforbundet.

Skattem innrømmer at han nå ønsker å dra til hovedstaden med et politisk program som vil vekke oppsikt. Om han blir valgt? Oddsen er i høyste grad mot Skattem og NRA, men fremtiden er med partiet, forsikrer han.

 
På forsiden nå