Skviset fra ordførerjobben

- At jeg er kvinne påvirket nominasjonsprosessen, sier Melhus-ordfører Solfrid Løvseth (Ap). Hun gir seg i kommunepolitikken etter at hun var uønsket som førstekandidat.

Saken oppdateres.

Solfrid Løvseth er en av syv kvinnelige ordførere i Trøndelag, men er ikke blant de 27 prosent kvinnelige førstekandidatene ved høstens kommunevalg.

Løvseth tok over som ordfører da forgjengeren Anders Estenstad gikk bort for to år siden, og ønsket seg gjerne en ny periode. Men da hun tapte nominasjonskampen i vår, sa den kvinnelige ordføreren at nok var nok. Partiet ville ha Erling Bøhle som førstekandidat, og dermed valgte Løvseth å ikke stille til valg for Arbeiderpartiet til høsten. At hun var ønsket på andre plass, var lite interessant.

- Jeg føler at jeg ikke har tillit, derfor ble det ikke aktuelt å stille til valg, sier hun.

Solveig Løvseth har aldri fått noe svar på hvorfor partiet valgte en annen førstekandidat. Selv tror hun at kjønn påvirket nominasjonsprosessen.

- Det ser vi jo overalt. Kvinner taper, og av gammel vane og tradisjon er det mennene som velges. Det forundrer meg at vi ikke har kommet lenger i likestillingen i 2003, sier Løvseth.

Melhus-ordføreren mener det blir mye skrik og lite ull når det snakkes varmt om kvinnerepresentasjon i politikken.

- Det sies ofte at kvinner i styrer og politiske verv er viktig, men i de aller fleste tilfeller er det menn som blir valgt. Det er synd, for kvinnene trengs for å skape mangfold, sier Løvseth.

Store utfordringer

Å være kvinnelig ordfører har vært en positiv opplevelse, men Løvseth innrømmer at hun har møtt store utfordringer.- Når du møter bare godt voksne mannfolk med lang erfaring, kan det være vanskelig å fremme saker overfor høyere myndigheter. Kvinner må jobbe mer for å få tyngde bak sine saker, sier hun.

Mange skremmes bort

Solfrid Løvseth er ikke forundret over at det er så få kvinnelige listetopper ved høstens valg. Hun tror ikke det mangler på tøffe og dyktige damer, men at mange skremmes av et tungvint og krevende system.- Hele det politiske systemet må forenkles slik at flere får lyst og mulighet til å stille opp, mener ordføreren, som har vært aktiv kommunepolitiker siden 1991. Hun synes lokalpolitikken må bli flinkere til å ta i mot nykommere.

- Men kvinnene må også blir tøffere og flinkere til å stå på kravene, fastslår hun.

Ved dette valget har alle de største partiene i Melhus mannlige førstekandidater. Selv tror Solfrid Løvseth at hun legger politikken på hylla for godt når hun nå går av.

- Jeg er skuffet, og føler ikke lysten er der, sier hun.

Ut. Solfrid Løvseth ville fortsette som ordfører i Melhus, men det ville ikke hennes partifeller. Etter valget forlater hun kommune-politikken.
 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå