Sverre, Oscar eller Olav?

Den nyfødte prinsen vil trolig få iallfall ett tradisjonelt norsk kongenavn, tror hoffhistoriker. Aktuelle navn kan være Sverre, Magnus, Oscar eller Olav.

Saken oppdateres.

Historiestudent og forfatter Trond Norén Isaksen tror den nyfødte prinsen vil få to navn, og at ett av dem vil bli et tradisjonelt norsk kongenavn. Forfatteren tror ikke det er så aktuelt å kalle prinsen Haakon eller Harald siden disse to navnene allerede er i bruk i kongefamilien. Han tror heller ikke Olav, som noen har gjettet, er så aktuelt:

– Kronprinsparet har allerede gjort unna «oppkallingsplikten» etter kong Olav i og med at de kalte sin datter Alexandra. Olav het jo Alexander før han kom til Norge i 1905, sier Norén Isaksen.

Navneekspert Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå mener også kronprinsparet bør velge et navn fra den gamle kongerekken til sin nyfødte sønn. Han synes Olav er et godt valg.

– Olav har vært nevnt av flere. Skulle jeg tippe et navn, må det nok bli dette, sier Ouren.

For likt Marius

Magnus er et kongenavn det i utgangspunktet ville være naturlig å velge. Sju norske konger har båret navnet Magnus. Men hoffhistorikeren har noen betenkeligheter også med dette navnet:

– Magnus blir veldig likt Marius, navnet til Mette-Marits eldste sønn.

Han mener at kongenavn som Eirik, Øystein, Sigurd, Inge og Guttorm eller Sverre er mer aktuelle. Mette-Marits morfar heter også Sverre.

Markus, Mathias og Martin er de mest populære guttenavnene i Norge for tiden. Men Jørgen Ouren mener kronprinsparet bør holde seg unna disse, og heller satse på et gammelt, norsk navn.

Dristige?

– Hvis kronprinsparet er litt dristige og vil markere 100 årsjubileet for Norges selvstendighet, kan de velge å kalle sønnen sin for Oscar. Da blir han kalt opp etter kong Oscar II som var konge i Norge fra 1872 til 1905, sier Norén Isaksen.

Siden den nyfødte ikke er direkte tronfølger, mener historikeren foreldrene har større valgmuligheter enn første gang og kan se på navn fra den øvrige slekten også.

Trolig har foreldrene – i samråd med kong Harald – allerede bestemt seg for hvilket navn de skal velge. Da prinsesse Ingrid Alexandra ble født, fortalte kronprins Haakon at han og Mette-Marit hadde brukt lang tid på å diskutere navn. På pressekonferansen lørdag fortalte kronprinsen at navnet på den lille ikke er endelig bestemt, men at det er «relativt klart» hva prinsen skal hete.

Navnet vil trolig bli offentliggjort i ekstraordinært statsråd mandag.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå