Brukte urtemedisin - må bytte nyre

Etter å ha tatt kinesisk urtemedisin ble kvinnen innlagt ved St. Olavs Hospital med alvorlig nyreskade.

Saken oppdateres.

Både Helsetilsynet og Statens legemiddelverk har nå anmeldt forhandleren, en kinesisk urtemedisiner.

Med akutt nyresvikt ble kvinnen innlagt ved St. Olavs Hospital i desember 2004. Hun gjenvant aldri sin nyrefunksjon og venter nå på nyretransplantasjon.

- Jeg kan bekrefte at det er en pasient hos oss som behandles for kronisk nyresvikt etter inntak av kinesiske urter som inneholder aristolochia, sier Knut Aasarød, seksjonsoverlege ved seksjon for nyresykdommer ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Urtemedisinen er ifølge Helsetilsynet solgt av Klinikk for kinesisk naturmedisin og akupunktur i Oslo.

Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, opplyser at planter fra Aristolochia-familien er svært farlige. Aristolochiasyrer i plantene er skadelige for nyrene, og kreftfremkallende selv i små doser.

Rett før jul slo seksjonsoverlege Aasarød ved St. Olavs alarm overfor Helsetilsynet.

- Ut fra sykehistorien og informasjon om at hun hadde tatt kinesisk urtemedisin, fikk vi mistanke om en sammenheng. Og en vevsprøve fra nyren styrket mistanken om at kinesisk medisin kunne være årsak til nyresvikten, sier Aasarød.

Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital undersøkte flere av de kinesiske medisinene hun brukte. Blant annet noen matte, svarte kuler. Pasienten tok disse for en leversykdom som den kinesiske urtemedisineren skal ha ment at hun hadde. Kulene viste seg å inneholde det farlige stoffet aristolochia, eller holurt som den kalles på norsk. Pakningen med medisinen var bare påført kinesiske skrifttegn. Folk uten kunnskaper i kinesisk har derfor ikke hatt mulighet til å undersøke om det er medisin som inneholder aristolochia.

- Dette stoffet gir i første omgang nyresvikt hos svært mange som tar det. Disse må ha dialyse og etter hvert få transplantert ny nyre. Aristolochia kan også gi celleforandringer i urinveiene som kan gi kreft over tid. Det var disse to tingene som gjorde at vi tok affære og varslet helsetilsynet da vi oppdaget dette, sier Aasarød.

Forbudt å selge

Den alvorlig syke kvinnen ved St. Olavs Hospital er den første i Norge som har fått nyresvikt etter å ha fått i seg stoffet aristolochia. Adresseavisen kjenner til at pasienten har brukt ulike urtemedisiner fra Klinikk for kinesisk naturmedisin og akupunktur siden 1997-98. Hun skal ha betalt rundt 6000 kroner i måneden for medisinene.

Alle aristolochia-planter er klassifisert som reseptbelagte legemidler i Norge. Det vil i praksis si at det er forbudt å selge uten godkjenning fra Statens legemiddelverk. Dette skal likevel eieren av naturmedisinklinikken i Oslo ha gjort. Legemiddelverket har derfor anmeldt ham for ulovlig omsetning av legemiddel.

Helsetilsynet ser svært alvorlig på saken. De har derfor også anmeldt eieren til politiet i Oslo med bakgrunn i loven om alternativ behandling, bekrefter assisterende direktør Geir Sverre Braut overfor Adresseavisen.

Gikk ut og advarte

Mannen tok selv kontakt med Helsetilsynet etter at Braut gikk ut og advarte mot den kinesiske urtemedisinen i julen. Tilsynet vet imidlertid ikke hvor mye av den farlige medisinen som er solgt i Norge, men håper å kunne kartlegge dette.

Braut anmoder folk som har kjøpt kinesiske urtepreparater med bare kinesiske skrifttegn på pakken, om å kontakte den som har levert varen for å finne ut av hva det inneholder.

Adresseavisen forsøkte i går å komme i kontakt med innehaveren av Klinikk for kinesisk naturmedisin og akupunktur i Oslo, men urtemedisineren var ikke å treffe.

 
På forsiden nå