Støre-reform åpner for nybygg på Østmarka

Regjeringen senker minstekravet til egenkapital for nye sykehusprosjekter.

En utbygging av psykiatritilbudet ved Østmarka kan fremskyndes når regjeringen endrer investeringsreglene for sykehusene. 

Saken oppdateres.

Det kunngjorde helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

- Dette gjør det mulig å realisere flere prosjekter tidligere, sa han.

KOMMENTAR: Nødvending Støre-reform

Hovedgrepet fra regjeringen er å senke egenkapitalkravet ved nye sykehusprosjekter fra 50 til 30 prosent. Samtidig forlenges avdragstida på lån fra staten fra 20 til 25 år.

Nybygg kan fremskyndes

Vedtaket kan framskynde en utbygging av psykiatritilbudet i Trondheim, en utvidelse de rødgrønne lovte i valgkampen både i 2005 og 2009.

Styreleder ved St. Olavs Hospital, Milian Myraunet, har tidligere uttalt til Adresseavisen at en reduksjon av egenkapitalkravet kan muliggjøre et nytt akuttbygg på Østmarka.

Forutsetningen er at Helse Midt-Norge gir grønt lys for at dette prosjektet skal prioriteres. Det kan tidligst skje på styremøtet i Helse Midt seinere denne måneden.

Bedre økonomi

Støre sier bedre resultater ved sykehusforetaken er hovedgrunnen til at han nå reduserer egenkapitalkravet.

- Gode resultater gir en større investeringsevne, sier han.

- Det har vært diskusjoner om en utvidelse av psykiatritilbudet i Trondheim som kanskje ikke vil måtte vente lenger, men kommer parallelt med disse påplussingene, sa Støre, og viste til at sykehusinvesteringene bør opp i 9 milliarder kroner på landsbasis, mot 7 milliarder i dag.

Forutsetningen er at vi har et stortingsflertall som vil bevilge penger til flere sykehus, understreker han.

På forsiden nå