Utvist etter falsk innsamling for døve

Tre rumenere skal onsdag returneres til Romania etter å ha drevet falsk innsamling av penger til døve og funksjonshemmede barn i Trondheim.

Rumenerne brukte dette skjemaet for å samle inn penger fra folk i Trondheim.  

Saken oppdateres.

Søndag prøvde tre rumenere å samle inn penger til falske formål i Trondheim. De tre har nå fått forelegg på 5000 kroner og vil bli returnert til Romania allerede onsdag.

Nasjonal trend

- Dette er en nasjonal trend. Folk melder inn om falske innsamlingsaksjoner over hele landet, både i sør og i nord. Bare i helga hadde vi tre registrerte tilfeller i Sør-Trøndelag, sier kommunikasjonsrådgiver Hege Marie Vikaune til adressa.no.

De tre rumenerne gikk søndag rundt i Trondheim sentrum med skilt skrevet på dårlig norsk, hvor de hevdet å samle inn penger til døve og funksjonshemmede barn.

- Politiet er redde for at folk kan bli lurt til å gi penger og utsatt for bedrageri. Vi vil at folk skal være oppmerksomme på hvem de gir penger til og gjerne undersøke med døveforbundet om de har innsamlere i området før de gir, sier Vikaune.

Agressive og pågående

Søndag ble lite troverdige innsamlere også observert på Bunnpris på Nardo i T rondheim og i Oppdal. De har utgitt seg for å være døve og prøvd å samle inn penger.

- Det de har til felles er at de stort sett er pent kledd, men er aggressive og pågående, sier Vikaune.

De har bedt forbipasserende om navn, kontonummer og penger, og vist lister med navn og postnummer, så det ser ut som andre har gitt før.

- Skiltene er skrevet med dårlig norsk. Det ser ut som at de har brukt et oversettingsverktøy på internett, sa operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt Astrid Metlid til adressa.no søndag.

De tre rumenerne ble utvist med grunnlag i straffelovens §270 og har to års innreiseforbud. De er ikke blitt utvist tidligere.

På forsiden nå