- Kvinner må ha råderett over egen kropp

Rekordstort 8. mars-tog i Midtbyen i dag.

Fra høyre: Barbro Husebye og Pia Johansen bak sin parole. De gikk hun med plakaten "Bekjemp seksualisert vold". 

Saken oppdateres.

Rundt 3500 kvinner møtte lørdag opp for å gå i demonstrasjonstog. Flere av de eldre kvinnesakskvinnene i toget mener det ikke har vært så mange i 8. mars-toget i Trondheim siden 70-tallet.

- Jeg har aldri sett maken til oppmøte og engasjement. Det skyldes at vi har fått en kvinnefiendtlig regjering, som vil ha oss kvinner tilbake til 70-tallet og kjøkkenbenken. Det har fått alle oss som er her idag til å engasjere oss,  sa leder i AUF, Julie Hole, i sin åpningstale på Torvet. Hun viste til regjeringens ønske om færre barnehageplasser, mindre pappapermisjon  og økt kontantsøtte.

De fleste av de oppmøtte valgte å gå under hovedparolen: "Forsvar abortloven - nei til reservasjonsrett!"

-Vi kan takke regjeringen for vind i seilene, for det var denne parolen de fleste ville ha på parolemøtet. Vi hadde en økning i fjor også, da vi markerte hundreårsjubileet for stemmeretten for kvinner. Men i år er vi enda flere, mange organisasjoner har sluttet seg til. I år mobiliseres det, sier Heidi Ingeborg Klokkervold, FO-leder i Sør-Trøndelag og koordinator av årets 8. mars-tog.

Appell-applaus

Aud Steinsbekk, psykodramaterapeut og initiativtaker til etableringen av incestsentrene i Trøndelag, holdt appell før toget startet.

- Hvis noen hadde sagt til meg på 70-tallet at jeg skulle stå her idag og forsvare abortloven, så hadde jeg ledd rått. Dette er en kamp som egentlig ble vunnet for lenge siden, det skulle vært unødvendig å ta opp dette igjen. Jeg spør meg; hvem er det som er best skikket til å ta valget om et foster skal leve eller ikke? Jeg er ikke i tvil om svaret; det er hun som skal leve med valget resten av livet som har spisskompetansen. Hos legen må hensynet til pasienten veie tyngst, og pasienten må møtes med respekt og ikke fordømmelse.  Kan ikke legen henvise, så får han finne seg en annen jobb, sier Steinsbekk og mottar stormende applaus. 

Fortsatt en viktig dag

Pia Johansen og Barbro Husebye er erfarne 8.mars demonstranter, men aldri har de gått i tog sammen med så mange andre kvinner som idag.

- Det er flott å se så mange som bryr seg og har meninger, sier Johansen.

- 8.mars er dessverre fortsatt viktig, sier Husebye. Sammen med Johansen gikk hun med plakaten "Bekjemp seksualisert vold".

- Det handler om at kvinner må ha råderett over egen kropp. Et budskap som passer sammen med mange paroler her idag, også hovedparolen om nei til reservasjonsrett for kvinner, sier Husebye.

Årets tog gikk fra Torvet og ned Munkegata og opp Nordre igjen.

Parolene

Dette er årets hovedparoler:

Forsvar abortloven, nei til reservasjonsrett!

Kamp mot all kvinneundertrykking, internasjonal solidaritet!

Hundre års tålmodighet er nok, likelønn nå!

Kropp er ikke en vare!

Mer, ikke mindre pappapermisjon!


I tillegg kommer en rekke underparoler.


Disse holdt appeller:

Paula Løvås, nestleder RU Trondheim.

Edhija Hadzimusic-Mahic, prosjektmedarbeider ved dialogsenteret, Trondheim kommune.

Tove Marie Paasche, regionleder Amnesty Midt-Norge

Aud Steinsbekk, psykodramaterapeut og initiativtaker til etableringen av incestsentrene i Trøndelag

Randi Reese, fylkestingspolitiker for SV.

- Jeg har aldri sett maken til oppmøte og engasjement, sa leder i AUF, Julie Hole, i sin åpningstale i Trondheim. 

- Jeg har aldri sett maken til oppmøte og engasjement, sa leder i AUF, Julie Hole, i sin åpningstale i Trondheim. 

 
På forsiden nå