Solrun Valen er blant dem som mener det vil være riktig å adoptere bort flere av barnevernsbarna. Særlig blant de helt yngste, og spesielt når det ligger an til omsorgsovertakelse allerede ved fødsel.

Det er ikke veldig uvanlig at mor blir fratatt sine barn allerede på barselavdelingen. Valen mener at BUF-etat (det statlige barnevernet), kan utnytte sin dobbeltrolle bedre.

BUF-etat har nemlig både ansvar for utenlandsadopteringene, samtidig som det er de som skal skaffe fosterhjem for barn som er tatt ut av hjemmet til biologiske foreldre.

– Jeg vil utfordre BUF-etat. Det er en lang kø av foreldre som står i kø for å utenlandsadoptere. Køen blir stadig lengre fordi det er færre land som adopterer bort. Hvorfor kan ikke BUF-etat, som har ansvar både for utenlandsadopsjoner og for å finne fosterhjem, rekruttere fosterforeldre i adopsjonskøen, spør Valen.

– Heller adoptere

Valen mener dette er spesielt interessant i de tilfeller hvor barnevernet gjennomfører omsorgsovertakelse ved fødselen, for eksempel hvis mor er veldig psykisk syk og dermed ikke skikket. Tanken er da at de som blir fosterforeldre i løpet av rimelig kort tid, kan få anledning til å adoptere.

– Dette vil være saker hvor man kan gjennomføre en adopsjonsprosess i løpet av to år. Jeg forstår ikke hvorfor dette ikke kan være en god måte å gjøre det på, sier Valen.

– God ide

Regiondirektør i det statlige barnevernet (BUF-etat), Jonny Berg, sier at spørsmålet Valen tar opp er noe de har diskutert en del og at ideen er god.

– Det er en svært aktuell problemstilling, hvis rekrutteringen skjer tidlig i prosessen. Det viktige er hvor i ventefasen den enkelte familie er. Hvis de venter på å bli utredet i kommunen, og dermed er veldig tidlig i en adopsjonsprosess, er det uproblematisk om de vurderer et fosterhjemsoppdrag, sier Berg.

Han understreker at en familie som blir fosterhjem må vente i minst ett år før de kan starte adopsjonsprosessen. Det skyldes at en da får informasjon om hvordan endringen i familiesituasjonen fungerer i det daglige.

Les mer om «De glemte barna» i dagens papirutgave av Adresseavisen.

Avisen kan kjøpes digitalt her.

Foto: KIM NYGÅRD