– Fagfolk med minoritetsbakgrunn sliter med å få seg jobb. Kanskje er lederne i barnevernet selv skeptiske til oss, lurer Danyagiri.

Danyagiri har jobbet på Catharina-senteret i Trondheim, en institusjon for ungdom, siden 1995. Han forteller at på disse 16 årene, har han vært den eneste fast ansatte med minoritetsbakgrunn.

I går fortalte Adresseavisen at en av tre fosterfamilier sier nei til å ta imot flerkulturelle barn. Kommunaldirektør Jorid Midtlyng mente det kunne skyldes en frykt for det fremmede.

– Dobbeltmoralsk

Baba Danyagiri, som leder Fellesorganisasjonens helse – og sosialpolitiske utvalg i Trondheim, blir provosert fordi han mener barnevernet selv ikke gjør nok for å sikre en større andel fagfolk med minoritetsbakgrunn.

– De ber fosterfamiliene ta imot disse barna med åpne armer, men selv ansetter de nesten ikke fagfolk med flerkulturell bakgrunn. Både det kommunale barnevernet og Bufetat (det statlige barnevernet) framstår som blendahvitt. Jeg synes det er dobbeltmoralsk, sier Danyagiri, og legger til:

– Jeg vet at mange søker stillinger her i Trondheim, og til tross for at utlysningen sier at man ønsker flerkulturelle søkere, så får de nei. Og det er tøv at det er vanskelig å få søkere, Høgskolen i Sør-Trøndelag utdanner flere hvert eneste år. Lederne i barnevernet må tenke nytt.

Jeg får en følelse av kolonitankegang – vi vet best. I noen av institusjonene er det nesten 50 prosent ikke-vestlige barn, men mange plasser fins det ikke én ansatt med ikke-vestlig bakgrunn, sier Danyagiri.

Viktige rollemodeller

Han mener det er svært viktig at barnevernet ansetter fagfolk med ulik bakgrunn av flere årsaker:

– Det er kjempeviktig at barn og ungdom har gode rollemodeller. At de kan se at "Baba kom alene til Norge da han var 18 år, og han har klart å få seg et godt liv med utdanning og jobb." Det er også lettere for oss å forklare de norske fosterfamiliene hvilke utfordringer de kan vente seg. Og vi vet mer om hva det vil si å komme hit til Norge fra et annet land, påpeker Danyagiri.

Han forteller at han flere ganger har vært hjemme og laget afrikansk mat til barn i fosterhjem i fritiden sin.

– Mattradisjoner er også en viktig del av egen identitet, fastslår han.

Baba Danyagiri mener ledere i barnevernet er dobbeltmoralske når de ønsker flere fosterfamilier med ikke-vestlig bakgrunn: - De må selv våge å ansette fagfolk med flerkulturell bakgrunn. Foto: MARIANN DYBDAHL