Venstre-topp vokste opp med psykisk syk mor

– Jeg husker at jeg skrev en stil om tvangsinnleggelse. Jeg fikk karakteren fem. Men læreren spurte ikke om noe.

Saken oppdateres.

Ina Spinnangrs mor ble stadig tvangsinnlagt, utskrevet og syk på nytt.

I helga er det landsmøte i Venstre som avholdes i Trondheim. Ina Roll Spinnangr (28), er andrekandidat på Venstres liste i Trondheim. I fredagens utgave av Adresseavisen forteller hun åpenhjertig om en spesiell barndom som har bidratt sterkt til hennes politiske engasjement.

Mye ansvar

Ina Spinnangr og søsknene hadde mye ansvar. Uten at barnevernet noen gang snakket med dem.

– Det verste var bekymringen. Hvordan går det med mamma? Hva gjør hun nå? Mister hun jobben? Vennene som ikke fikk lov å besøke oss fordi moren vår var gal. Og alt det praktiske ansvaret i hverdagen.

Må tenke nytt

– Skulle du i dag ha ønsket at dere ba barnevernet om hjelp?

– Så lenge foreldrene frykter barnevernet, frykter barna barnevernet. Jeg skjønner at det ikke er mulig å få et feilfritt system. Men det må gå an å få det bedre enn i dag. Vi må ha et system der rusomsorg, psykiatri og barnevern kommuniserer med hverandre, og ikke er atskilt av murer med taushetsplikt som i dag. Der fagteam går inn i familiene og spør: Hva kan vi gjøre for å hjelpe dere? Hvis mamma hadde fått skikkelig hjelp, og vi, hadde det ikke vært noe problem. Problemet er at de du skal be om hjelp hos, samtidig skal ta avgjørelsen om du skal miste det du er aller mest glad i.

Hør historien til Ina i videoen øverst i artikkelen.

Avisen kan kjøpes digitalt her.

 
 
 
På forsiden nå