Audun Lysbakken mener de 52 barna som ble misbrukt når de var under offentlig omsorg, er blitt sviktet grovt av samfunnet.

- Det som Adresseavisen har avdekket er et stort nederlag for barnevernet, sier Lysbakken.

- Hva vil du gjøre med det?

- Vi er allerede godt i gang med to ting som er avgjørende: Det aller viktigste er at vi har gitt barnevernet flere ansatte, slik at de er i mye bedre stand til å følge opp barn i fosterhjem. En viktig del av tilsynet er det jo nettopp barnevernet selv som står for. Den andre biten, som allerede er på plass, er krav om en uttømmende politiattest, slik at mennesker som har begått overgrep aldri skal kunne bli fosterforeldre.

Tilsynet ikke på plass

- Den biten som ennå ikke er på plass er tilsynet. Det er svært alvorlig når barna ikke får det tilsynet de har krav på, og min tålmodighet med kommunene er nå svært liten.

I dag er det kommunene som skal føre tilsyn med barn i fosterhjem. Det er også de som oppnevner støttekontakter og avlastningshjem.

- Men selv om kommunene hadde innfridd sine forpliktelser og sørget for tilsynsfører til alle, er dagens system uansett godt nok?

- Man er i hvert fall et godt stykke på vei om barnevernet besøker barnet fire ganger i året – i tillegg til at tilsynsføreren foretar fire besøk. Men så er spørsmålet om man trenger et mer profesjonelt tilsyn. Det er blitt foreslått å overføre ansvaret til Helsetilsynet og Fylkesmannen. Det skal vi nå gå gjennom og vurdere. Vi må finne ut hva som blir den beste ordningen for fremtiden.

Ingen sovepute

- Men jeg vil understreke at en omlegging av systemet ikke må bli en sovepute for kommunene. De må ta ansvaret og følge opp slik loven krever i dag. Nå har de fått ekstra folk, så det skal være mulig å gjøre jobben skikkelig.

Lysbakken sier at en grunnleggende ideologisk feil i barnevernet har vært at det aldri har vært lagt nok vekt på at barna skal bli hørt. Og for å høre et barn, og oppnå fortrolighet, er stabile relasjoner mellom barnevernets saksbehandlere og barnet selv, helt avgjørende.

Kostbar reform

- Du varsler at staten kan komme til å overta tilsynsansvaret. Men er det realistisk at et statlig tilsyn skal kunne føre kontroll med så mange fosterhjem?

- Da må de få flere folk. Dette vil være en kostbar reform. Men nå vil jeg gi kommunene en sjanse til å gjøre dette bedre. Tidligere har de vært så underbemannet, at det er mulig å forstå at tilsyn har vært nedprioritert. Men dette vil jeg ikke godta lenger, sier Lysbakken.

LES FLERE SAKER FRA SERIEN «DE GLEMTE BARNA»:

52 barnevernsbarn utsatt for grove overgrep

Slik kartla vi overgrepene

- Dagens ordning avdekker ikke overgrep

Overgrepene var en del av hverdagen

- Hver sak er en tragedie

Renathe Arevoll: - Helt hårreisende

Redd barna: - Alvorlig systemsvikt

- Staten har sviktet de mest sårbare

- Vi trenger et «barnetilsyn»

- En omlegging av systemet må ikke bli en sovepute for kommunene, sier barneminister Audun Lysbakken, som sier at staten kan bli nødt til å overta ansvaret for tilsyn i fosterhjem. Foto: VEGARD EGGEN