Ungkost-undersøkelsen 2016:

Barn og unge får i seg for mye brus, godteri og saft

Stor reduksjon til tross - barn får fremdeles i seg for mye sukker.

Barn spiser mer søtsaker enn fisk i uka i følge en ny undersøkelse.   Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Barns kosthold er stort sett i tråd med anbefalingene. Ferske Ungkost-tall viser imidlertid noen klare svakheter: Dagens 9 - og 13-åringer har for høyt inntak av mettet fett og mat med tilsatt sukker, og de spiser for lite frukt, grønnsaker og fisk. Det viser en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

LES MER: Ingen grunn til å kutte ut rødt kjøtt og melk


Mer godteri enn fisk

Norske barn spiser mer sjokolade og godteri enn fisk i løpet av en uke, viser undersøkelsen Ungkost.

Godteri tilsvarende en stor sjokoladeplate på 200 gram, men bare 160 gram fisk. Det er forholdet mellom inntaket av fisk og sjokolade i snitt per uke hos norske 9- og 13-åringer.

Lene Frost Andersen, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, mener – ikke overraskende – at barn bør spise mer fisk enn godteri.

Hun har ikke noen tro på den vedtatte oppfatningen at barn ikke liker fisk.

– Det er feil, sier hun.

– De likte kanskje ikke fisk før, da det var mye bein i den. Men nå vet barn nesten ikke hva en fisk med bein er, og du kan få mange lettvinte fiskeløsninger. Så jeg tror det er en gammel forestilling som henger i, dette at barn ikke liker fisk. Kanskje det er foreldrene som ikke liker det? spør hun.

Hun tror det er mulig å snu trenden

Prosjekter rettet mot barnehager og skoler viser at barn gjerne spiser fisk, ifølge professoren, som presenterte undersøkelsen av norske 9-åringers og 13-åringers kosthold tirsdag.

Gledelig utvikling

Ungkost-undersøkelsen 2016 blant elever i 4.- og 8.-klasse viser at norske barn fortsatt får i seg mer sukker enn den anbefalte maksgrensen på 10 prosent av det totale energiinntaket. De største kildene til sukker i dag er brus, saft og godteri, akkurat som i 2000. Likevel viser undersøkelsen en betydelig nedgang i sukkerinntaket.

- Dette er en gledelig utvikling. Hos 9-åringer er sukkerinntaket redusert fra 17,3 prosent av det totale energiinntaket i 2000, til 12 prosent i dag. Blant 13-åringer har andelen sukker i kosten sunket fra 19, 1 prosent til 12,4 prosent, sier ernæringsprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO), Lene Frost Andersen.

LES MER: Ernæringsråd etter «urovekkende» rapport: - Drikk mer melk

Myndighetene konstaterer at inntak av tilsatt sukker utgjør et større helseproblem for unge enn for den eldre befolkningen, fordi næringstett mat er spesielt viktig for normal vekst og utvikling.

Ungkost-undersøkelsen 2016 viser at norske barns kosthold har et klart forbedringspotensial. 
        
            (Foto: NTB scanpix)

Ungkost-undersøkelsen 2016 viser at norske barns kosthold har et klart forbedringspotensial.  Foto: NTB scanpix

På forsiden nå