– Man må justere dosen etter virkning, ikke etter en standard som skal gjelde for alle.

Det sier Pål Klepstad, professor ved NTNU og anestesilege ved St. Olavs Hospital, til Adresseavisen.

Han og professor Frank Skorpen har sammen med kolleger fra NTNU forsket på hvordan forskjellige mennesker responderer på smertestillende.

De har kommet frem til at én av hundre nordmenn trenger dobbel dose som en «vanlig» person for å få samme effekt. Det var forskningsmagasinet GEMINI som først omtalte saken.

Les også: Pasient døde etter å ha fått 40 ganger for stor morfindose

Noen få immune

Årsaken er en genvariant på kromosomene. Et fåtall mennesker er så uheldige at de er helt immune mot smertestillende som morfin. Et slikt tilfelle var det som fikk Klepstad til å studere temaet, etter at en kollega ringte ham om en pasient som hadde fått 60 ganger så stor dose som vanlig, uten å kjenne noe.

– De får nesten ingen smertelindring i det hele tatt, og det er svært alvorlig. De trenger en helt annen behandling når de skal opereres enn det som er vanlig.

Kan bli mistenkt for rusmisbruk

For de som har denne genvarianten, kan disse funnene føre til at de slipper å bli mistenkeliggjort når de spør om mer morfin.

– Før var det vanlig at hvis en pasient spurte om mer morfin enn det de fleste trenger, så trodde leger og sykepleiere at han ville ha stoffet på grunn av rusen. Dette er heldigvis ikke så vanlig lenger, de fleste vet nå at det er forskjellig fra person til person, sier Klepstad.

Han sier at å opplyse om dette er viktig når man underviser om anestesi.

– I en ideell verden kunne man tatt en gentest og en blodprøve før pasienter ble operert, og få vite hva de trenger, men der er vi ikke. Men det vi gjør er å legge vekt på at pasienter er forskjellige når vi underviser.

Følg Adresseavisen på  Facebook ,  Instagram  og  Twitter .