Redd for å føde på sykehusgangen

- Jeg blir jo stressa. Til nå har jeg mentalt forberedt meg på å føde på St. Olavs, men nå vet jeg ikke om jeg får plass, havner på gangen eller må kjøre til Orkanger, sier Siv Ovesen.

Saken oppdateres.

- Det må jo finnes andre ting som kan kuttes, enn å delvis legge ned et flunkende nytt anlegg bare to år etter start, sier Siv Ovesen (27).

Som mange andre gravide i Trondheim ble hun informert om de planlagte innstrammingene ved St. Olavs fødeavdeling gjennom nettsamfunnet barnimagen.no.

Bekymret

Selv har hun ni uker igjen til termin, og synes det er synd at tiden skal gå med til å bekymre seg over hvor hun skal føde. Også på barnimagen.no har debatten rast de siste dagene. De gravide bekymrer seg for fødsel på gangen eller i ambulansen på vei til Orkanger - og for komplikasjoner som sender dem tilbake til St. Olavs.

Ovesen bor i Trondheim, bare tre minutter unna St. Olavs. Etter nyhetene om nedskjæringsplanene vurderer hun å reise hjem til foreldrene i Namsos for å føde. Eller til Orkanger, selv om det betyr førti minutter i bil.

Stiller spørsmål ved kvalitet

- Ingen har lyst til å ligge på en gang i fullt påsyn, sier hun, og lar seg provosere over klinikksjef Nils H. Erikssons uttalelse i Adresseavisen mandag. Da uttalte han at eventuelle kutt ikke skal ha betydning for kvaliteten som tilbys de fødende.

- Hvordan kan kvaliteten være like god om du må føde på gangen, sammenlignet med i en fødestue som har fullt utstyr og oppfølging fra jordmor, spør Ovesen.

- Hadde jeg kunnet knipe igjen til klokken åtte neste morgen hadde jeg gjort det, avslutter hun.

 
    
      (Foto: RUNE PETTER NESS)

  Foto: RUNE PETTER NESS

 
    
      (Foto: RUNE PETTER NESS)

  Foto: RUNE PETTER NESS

På forsiden nå