Prøver Botox mot hodepine

St. Olavs Hospital forsøker å finne ut om nervegiften kan slå knockout på stramme muskler.

Saken oppdateres.

Prosjektet, som ble startet for over ett år siden, er nå i sluttfasen og totalt har over 30 personer deltatt. Målgruppen er personer som sliter med hodepine som starter fra nakken (cervikogen hodepine).

Svekker muskelen

- Målet er å finne nye behandlingsformer for denne typen hodepine, sier overlege ved St. Olavs Hospital Knut Hagen til adressa.no. Tradisjonelt har det vært få muligheter til å behandle pasienter som sliter med hodepine som stammer fra nakken. Botox er en nervegift, og kan bidra til å svekke muskelen slik at smertene blir lindret.

Pasientene har i løpet av studieperioden både fått mulighet til å få injisert både Botox og vanlig saltvann. De vet ikke hvilke perioder de har fått hva, og det vet heller ikke de sykehusansatte før resultatene foreligger i løpet av 2010. Da vil det bli klart om de pasientene som har fått Botox har hatt fått mindre smerter i disse periodene.

Liten risiko

- Studien ble igangsatt fordi enkelte pasienter med nakkerelatert hodepine ble bedre etter Botox-injisering, sier Hagen.

Overlegen sier at det er liten risiko for komplikasjoner hvis stoffet blir satt inn på riktig måte

- Men det er en risiko for at noen kan bli hese hvis det ikke blir gjort riktig. I tillegg er det alltid en viss fare for infeksjoner ved stikk. Derfor er det viktig at Botox skal bare injiseres av kvalifisert personell, sier Hagen.

Brukes mot rynker

Botox er et legemiddel som inneholder botulinium-toxin. Stoffet er brukt mye til rynkebehandling ved at det i svært små og fortynnede doser sprøytes inn i utvalgte ansiktsmuskler.

Dermed lammes nervene, musklene slapper av og rynkene reduseres. Tidligere studier med bruk av Botox på andre typer hodepine, spesielt migrene, har ikke vist overbevisende effekt.

LES OGSÅ: Vil gi Botox mot migrene

 
På forsiden nå