Slik unngår du influensaen

Det er tid for rennende neser, såre stemmer og feberfantasier. Men det finnes råd.

Saken oppdateres.

Influensasesongen er like rundt døren, og flere har allerede fått kjenne viruset på kroppen.

Men har du sluppet unna, kan du ennå sikre deg.

Viktig vaksine

Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik, forteller at det er få som er blitt syke på landsbasis.

Det er heller ingen tegn på noe nært forestående utbrudd.

Sagvik understreker at det for øyeblikket ikke er noen påviste tilfeller i Trondheim.

– Vi kan forvente både svineinfluensa (H1N1), influensa A (H3N2) og influensa B i vinter. Det er for tidlig å si hva slags virus som kommer til å dominere, sier Sagvik

Hun mener vaksine er det viktigste tiltaket for å unngå influensa.

- I Trondheim er det over 12 000 vaksiner til risikogrupper. Vaksinen er også tilgjengelig for andre hos apoteket, sier Sagvik.

- Hold deg hjemme

Sagvik mener det er lite du kan gjøre når du først har blitt syk.

– Har du først blitt syk bør du fokusere mer på å ikke spre smitten videre. Host i ermet, vær nøye med å vask hendene, og hold deg hjemme hvis du tror du kan smitte andre, sier Sagvik.

Foreløpig er det svært lav influensaaktivitet i Norge, og ved St. Olavs Hospital er det ingen laboratoriebekreftede tilfeller av influensa. På landbasis er det kun registrert noen få tilfeller og det er ingen tegn som tyder på noe nært forestående utbrudd.Kjerringråd er dyre

Skulle du ønske en mer lettvint løsning, kan du ty til de mange kjerringrådene som er å finne. Kjerringråd har i mange år vært populære, men er kjent for å ha varierende effekt.

Et godt gammelt kjerringråd er å koke opp vann og tilsette en teskje ingefær. Dette skal drikkes fort, og mens det er passe varmt. Dette skal gjøres så tidlig etter symptomene har startet, for å ta knekken på influensaen. Det skal fungere både med tørket og fersk ingefær.

Solhatt og C-vitamin er også kjente råd for snuen. Men da sies det at du må starte lenge før du blir dårlig.

Frisk luft

Ekspertene har også mange råd om hvordan du skal unngå influensaen, og holde deg frisk lenger.

Antioksidanter har vært i søkelyset de siste årene, og eksperter anbefaler et daglig inntak for å styrke immunforsvaret. I influensasesongen skal dette være ekstra viktig.

Et annet råd som troner høyt hos leger og andre eksperter på influensa er å være ute. Den friske luften skal styrke immunforsvaret. Dette gjelder imidlertid ikke etter at du er blitt syk.

Vann alltid en vinner

Og skulle du bli syk, finnes det utallige kjerringråd om hva man bør gjøre for å korte ned syketiden.

Det vanligste rådet når man har blitt syk er å drikke mye. Grunnen til dette er at man svetter mye og mister væske. I tillegg er det vanskeligere å få i seg næring, og da må man i alle fall huske på å drikke vann. En god huskeregel er at man kan gå tre uker uten mat, men bare tre dager uten vann.

Whisky skal være bra for halsen, og et glass til kvelds skal fjerne bakterier og gjøre halsen bedre morgenen etter. Det skal også fungere med annen sterk alkohol, hevdes det.

Hvitløk er også et gammelt kjerringråd for å korte ned syketiden. Her anbefales det at et par fed om dagen skal gjøre deg frisk i en fei.

 
På forsiden nå