Kreftvaksine i salg denne uka

Denne uken kommer verdens første kreftvaksine til norske apotek.

Saken oppdateres.

Det betyr at norske kvinner inntil 26 år kan kjøpe vaksine mot livmorhalskreft , og at foreldre kan skaffe vaksinen til barn over 12 år.Lite kunnskap

De fire siste årene har 12000 kvinner over hele verden, blant dem 543 i Trondheim, deltatt i en studie som viser at vaksinen er 100 prosent effektiv mot livmorhalskreft. Den fungerer ved å angripe HPV-virus, som er et forstadie til livmorhalskreft.

Vaksinen ble godkjent i USA i juni, deretter ble den EU-godkjent i september. 13. desember er den i salg her i Trondheim.

Foreløpig må jenter og kvinner som ønsker å vaksinere seg betale av egen lomme. Vaksinen koster 1200 kroner per behandling, og man trenger tre behandlinger. HPV-viruset smitter gjennom seksuell kontakt. Det er derfor viktig at man blir vaksinert før man debuterer seksuelt.

Svært få kvinner vet om faren for smitte ved samleie viser en undersøkelse MMI har foretatt blant 1000 norske kvinner for legemiddelfirmaet MSD. (Gardasil er forsket frem av MSD.) I undersøkelsen ble både kvinner i alderen 18-25 år, og mødre til jenter i alderen 9-18 år, spurt om sine kunnskaper om kreft generelt og til livmorhalskreft.

Hele 45 prosent av de unge kvinnene kjente ikke til noen av undersøkelse som brukes for å oppdage livmorhalskreft. Undersøkelsen avdekket i tillegg at mange ikke visste hvordan man ble smittet av viruset, og at dette kan føre til kreft i livmoren.Myndighetene må på banen

For å få vaksinen må norske kvinner oppsøke fastlege og få en såkalt hvit resept for å få kjøpe vaksinen. Det som videre blir en stor utfordringen er hvordan dette skal løses i fremtiden.

–Resultatene er så gode at man har kommet litt på etterkant i forhold til hvordan dette skal gripes hen i offentlig regi, forklarer professor Bjørn Hagen ved Sintef Helse.

Myndighetene har derfor ikke rukket å behandle hvorvidt man skal gå inn for offentlig vaksinering.

Svaret er ventet tidligst neste sommer. Før den tid skal en faggruppe ved Folkehelseinstituttet foreta en vurdering, og deretter et dette opp til helsedepartementet. Hagen ser utfordringene; et motargument er at dette et virus hvor vi i Norge har gode behandlingsmetoder, og hvor det kanskje ikke er hensiktsmessig å vaksinere hele årskull. Samtidig mener han det vil være trist dersom man ikke går inn for en slik modell.

–Hvis man ikke tar dette i bruk i Norge går man glipp av å se hvor god den virkelig er. Vi har de beste kreftregistrene i verden, vi kan skaffe full oversikt, og vi må ha sterke langtidsdata for å se om denne vaksinen faktisk holder det den lover.

I tillegg trekker professoren frem at det ofte er lav status og lavt utdannede grupper som får livmorhalskreft, mens det er høyt utdannede og velstående som velger å vaksinere når det er opp til hver enkelt.

–Dersom dette ikke blir et tilbud alle kan få, er det tragisk at de som trenger det mest kanskje ikke vil få vaksine, sier Hagen.

Stjerner fronter saken

I USA ble vaksinen godkjent i juni, og har siden den kom på markedet solgt meget bra. En rekke kjendiser har stilt opp for å sette fokus på kvinner og livmorhalskreft – blant annet Kathrine Katherine Heigl kjent fra Grace Anatomy og den oppadstormende skuespillerinnen Jessica Alba

 
 
 
 
På forsiden nå