Skrytebilder av saftige steker, lekker sushi og andre kulinariske kreasjoner florerer på Facebook og instagram. Er du lei? I så fall har dette (i-lands-)problemet fått en ny dimensjon. Å se på bilder av mat kan nemlig redusere appetitten din.

Nytelsen du får ved å spise mat avtar jo mer du får i deg - det andre kakestykket smaker aldri like godt som det første. Ifølge forskerne ved Brigham Young University i Utah i USA, har det å se bilder av maten samme effekt.

- Du går lei av smaken uten å engang ha spist, forklarer professor Ryan Elder, som var med å skrive artikkelen i Journal of Consumer Psychology.

232 fikk se matbilder

Eksperimentet var lagt opp slik: Elder og kollegene viste bilder av mat til 232 personer. Halvparten ble vist bilder av søt mat, som kaker og sjokolade. Resten ble vist salt mat, som potetgull, saltstenger og pommes frites. Etterpå ble alle servert peanøtter og bedt om å karaktersette smaksopplevelsen.

Det viste seg at gruppen som hadde sett bilder av søt mat, synes peanøttene smakte bedre enn det den andre gruppen gjorde. Ifølge forskerne kan dette forklares ved at den andre gruppen hadde fått nok av saltsmaken bare ved å se bilder salt mat.

- Småkvalm

- Unngå å se for mange bilder av mat om du vil få mest mulig ut av måltidene, Jeg følte meg småkvalm selv etter å ha sett alle bildene av søtsakene, forteller Elder.

Ifølge forskerne er effekten større jo flere bilder du ser. Én eller to mateksponenter på vennelisten er med andre ord greit. Legg gjerne til flere om du er på slankern!