Gravide kan velge bort guttefoster

I Danmark tilbys nå gravide muligheten til å få vite fosterets kjønn allerede i 8. uke - 4 uker før abortgrensen.

Saken oppdateres.

Det er amerikanske oppdagelser innenfor dna-forskning som har gjort det mulig å kjønnsbestemme foster så tidlig som i 8. uke. En enkel blodprøve og en avansert DNA-analyse er det som skal til, skriver Jyllands-Posten.

- Vi lager testen for folk som synes at det er greit å kunne fortelle om graviditeten til foreldre og venner med det samme. Kanskje skal de ut og reise og vil gjerne kjøpe noe babytøy med hjem, sier Lillian Skibsted til Jyllands-Posten.Frykter misbrukSkibsted eier Ultralydklinikken i København, og er den første som tilbyr den nye testen. Selv om det nå er mulig å slå fast hvilket kjønn et foster har 4 uker før abortfristen, er hun ikke redd for misbruk av den nye teknologien.

Jordmødre Jyllands-Posten har snakket med er imidlertid av en annen oppfatning enn Skibsted. Flere har opplevd at gravide forteller at om de visste hva fosterets kjønn var ville de ha tatt abort, om barnet de ventet ikke hadde det kjønnet de ønsket seg.

- Kvinnen hadde allerede tre gutter, og så ikke råd for å ha en fjerde, forteller Birgit Thalwitzer, eier av scanniingsklinikken Scanningsjordemoder.dk.Omstridt test

Testen skaper nå debatt i Danmark, og flere - både fagfolk og andre - ønsker et forbud. Overlege og formann for Etisk Råd, Ole Hartling, er en av motstanderne. Han mener testen bør forbys før den 13. uken av et svangerskap. Han er bekymret over dårlig abortrådgivning, og mener mange ikke er klar over hvor alvorlig et abortinngrep er.

Han får støtte fra Helle Meinertz, som er formann for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

- Personlig synes jeg det er helt forkastelig å overhode tilby en slik test, sier hun til Jyllands-Posten.Det danske helse- og sosialdepartementet vil nå undersøke saken nærmere.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå