- I det øyeblikket Pensjonistpartiet hopper over til Rita, starter bikkjeslagsmålet på borgerlig side. Det er kun én av oss som får den siste kommunalrådsplassen i formannskapet, oppsummerer en kilde på siden som tapte valget.

Det øyeblikket skjedde trolig i tirsdag kveld.

I det som skulle være i all hemmelighet, ble Pensjonistpartiets (PP) Svein Otto Nilsen, Morten Kokaas og Lillian Bromseth tatt hjertelig imot av Aps valgkampstrateg, Rune Olsø. PP sitter på sterk valuta etter at partiet doblet bystyregruppen sin, valuta som kan gi de borgerlige fire formannskapsmedlemmer i stedet for tre. Eller – de kan velge Aps flertallskoalisjon.

- Inne i det gode selskap

Dramaet startet tidligere. Etter det Adresseavisen erfarer, ønsket Ap ikke bare PP, men også Venstre over på sin side. Men det tok ikke mange timer etter valgnatten før SV forsøkte å sette foten ned for å hindre det.

Rita Otterviks plan er at den nye alliansen skal være klar allerede torsdag – med både politikk, antall partnere og posisjoner. Men tidsskjemaet røyk på dag én.

Da Adresseavisen snakket med Venstres Jon Gunnes sent tirsdag kveld hadde han nettopp fått en telefon fra ordfører Rita Ottervik.

- Vi fikk ikke være med. Rita sa hun hadde prøvd å få oss med, men det var for sterk motstand hos de andre partiene. Da valgte de å holde oss utenfor. Tidligere på dagen hadde vi gitt beskjed om at vi ønsket å være med, og vi trodde vi hadde noe å bringe inn i samarbeidet, sier Gunnes og fortsetter:

- Vi er skuffet. Når du har jobbet for noe lenge, tenkt frem og tilbake, og så ender det opp at du ikke får være med likevel. Da blir det i hvert fall ned som en skinnfell, sier han.

Sterk Venstre-skepsis

SV er redd Ap skal presses mot sentrum og akseptere konkurranseutsetting. De frykter også at Venstre skal ha krav til trepartssamarbeidet Trondheim kommune har med fagbevegelsen. Av samme grunn er også LO svært skeptisk til at Venstre skal gå inn i alliansen – noe de har gitt klart uttrykk for til Rita Ottervik.

SVs andrekandidat, Ingrid Marie Sylte Isachsen, sier SV fremdeles står på det de også ga uttrykk for før valget:

- Byregjering og privatisering er de to tingene som er aller viktigst for oss. Dette kommer vi ikke til å gi oss på, sier Isachsen.

SVs trumf

Avtroppende varaordfører, Knut Fagerbakke, er ikke selv en del av forhandlingene i Granåsen nå. Men han legger ikke skjul på sin sterke skepsis.

- At åtte av ti parti skal være med i det styrende flertallet er ikke uproblematisk. Det er klart en fordel for Arbeiderpartiet, men det blir vanskelig for alle de små, advarer han.

SVs fordel under forhandlingene er at selv om de ikke alene har nok stemmer til en plass i formannskapet, vil et valgteknisk samarbeid med Rødt gi dem det. Dermed kan de tre ut av samarbeidet uten å tape mye – med andre ord er deres forhandlingsposisjon relativt god.

Høyres hodepine

Verken Høyres Yngve Brox eller Frps Elin Marie Andreassen hadde en god dag tirsdag. Ikke bare mistet Høyre en plass i formannskapet. De har heller ikke nok styrke til å gi begge sine borgerlige samarbeidspartnere, Frp og Venstre, hjelp til å komme inn i formannskapet – der makten sitter. Høyres store hodepine tirsdag var at hvis de ikke får med PP, må de velge om de skal ha med seg Fremskrittspartiet eller Venstre i formannskapet.

- Nå må Høyre lære seg én ting: Veien til makt går ikke gjennom Fremskrittspartiet. Det går via sentrum. Det må Høyre lære seg i Trondheim og det må Høyre lære seg nasjonalt. Dette er noe Ap har skjønt, tordner en Venstre-kilde.

Borgerlig bikkjeslagsmål

To herrer høye på godt valgresultat var Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen og Morten Kokaas. Ingenting kunne passet de to tidligere Frp-erne bedre enn at Frp trengte deres stemmer for å få en plass i formannskapet.

- Og det kommer de to aldri til å gi Fremskrittspartiet. Hvorfor i all verden skulle de det, sier en kilde som kjenner forhandlingsprosessene godt.

SV pekt på Opoku

De Grønnes Hilde Opoku er stadig nærmere en varaordførerplass. Mens Arbeiderpartiet før valget var veldig skeptisk til at hun både skulle aksle rollen som nasjonal talsperson (et annet ord for partileder, red.anm.) for De grønne og samtidig være varaordfører, hadde pipa fått en annen lyd tirsdag. Da var tonen i Ap at hvis Opoku selv er klar for å fikse begge rollene, skulle ikke de stå i veien for det. Tidligere har det vært et svært anstrengt forhold mellom SV og Hilde Opoku, som tidligere var SV'er. Men etter det Adresseavisen erfarer har SVs nye frontfigur, Ottar Michelsen, pekt på Opoku som varaordfører. Adressa kjenner til at Opoku ønsker seg dette vervet. Når hun også har SVs støtte, skal det mye til at De Grønne ikke får denne viktige posisjonen.

Avvist: Venstres Jon Gunnes fikk seint i går kveld telefon fra Rita Ottervik. Han fikk beskjed om at Venstre ikke var velkommen over til vinnerlaget. Foto: Håvard Haugseth Jensen