Siste instruksjoner: Thomaz Hardingz oppildner sine mannskaper før den siste innsatsen mot norske tropper nord for Bangsund. Foto: Richard Sagen

- De norske styrkene er dyktige og en verdig motstander. Det er veldig bra å øve mot en så bra motstander, sier Lars Karlsson, sjef for 3. brigade.

Brigaden er til vanlig stasjonert i Boden i Norrbotten, men under Cold Response er den om lag 4000 mann store styrken sammensatt av mannskaper fra også Finland, Canada, USA, Norge og Polen. Den norske hovedmotstanderen Brigade Nord ledes av brigader Eldar Berli og består av rundt 5000 mann.

Svenskene har i tillegg hatt Telemarksbataljonen og en panserbataljon som motstandere. Brigadesjef Karlsson er full av lovord om øvelsen og hvordan forholdene har vært lagt til rette for mannskapene. Selv kom han til Nord-Trøndelag 26. februar, og sammen med sin sjefene for de ulike bataljonene har han planlagt gjennomføringen av øvelsen.

Kjent fra Afghanistan

- Samarbeidet har gått relativt smidig. Men det vil alltid være kulturforskjeller når flere land skal samarbeide på denne måten. Imidlertid er vi blitt godt kjente gjennom diverse utenlandsoperasjoner, ikke minst i Afghanistan, forteller Karlsson.

52-åringen har tjenestegjort i det svenske forsvaret i 31 år og er stedfortredende regimentssjef i Norrbotten, i tillegg til å være brigadesjef. Forsvaret holder til fire mil fra Luleå og er vant til vinterøvelser. Før de dro til Norge, fikk de selskap av militære enheter lenger sør i Sverige, som fikk 14 dager til å forberede seg.

- I Boden og Norrbotten for øvrig er vi vant til norske campingturister. Trivelige folk, sier Karlsson med et smil. Han tar imot Adresseavisen i brigadens kommandoplass i industriområdet på Spillum i utkanten av Namsos. Der la han og medarbeiderne de siste planene for hvordan de kunne gjenerobre Steinkjer.

På sin tredje vinterøvelse

Ifølge Lars Karlsson har svenskene vært med på denne type vinterøvelser i Norge siden 2006. Selv deltar han på sin tredje, de to siste som sjef.

Denne gangen har hovedoppgaven for 3. brigade vært å drive oppholdende strid, det har de gjort i tre dager. Siden lørdag har de angrepet. De startet ved Sjøåsen i Namdalseid, langs E6. Og de siste dagene har de stort sett konsentrert seg om Spillum.

- Vi trakk oss tilbake mot Grong. Nå er oppgaven å ta tilbake Steinkjer og få ut motstanderne. Den oppholdende striden har gått bra. Angrepsstriden har vært vanskeligere. Brigade Nord er velutrustet og dyktige. De er en verdig motstander, som benytter seg av ny teknologi. De kan avlytte oss og vet hvor vi er.

Nyttig og lærerikt

Brigadesjefen synes det er nyttig og lærerikt å øve mot en slik motstander. Når striden opphører om noen timer, er det tid for hjemreise. Mannskapene fraktes i busser, mens utstyret sendes tilbake med båter fra Namsos.

- Kriger svensker og nordmenn forskjellig?

- Nei, i Vesten benytter vi samme stridsteknikk, det er ingen store forskjeller. Her har vi satt hver vår brigade. Eldar Berli og jeg har hver vår plan. Vi kjenner ikke hverandres planer. Imidlertid må jeg få gjenta at vi møter en høyt utrustet, teknologisk avansert motstander.

- Underveis blir det vel en del improvisasjon?

- Ja, det skjer ting jeg ikke kunne forutse, og vi vet ikke motstanderens neste trekk, sier Lars Karlsson og byr på pulverkaffe før han må tilbake til krigens sluttfase.

Men før det rekker han å si at dette er den beste vinterøvelsen han har deltatt i. Her har det ikke vært så kaldt som når de har øvet i Nord-Norge.

Hans militære rådgiver, Stefan Nordstrøm, viser et kart der han beretter om krigens gang.

- Vi ser ikke på oss selv som fiende, vi skal forsvare områder dere har tatt fra oss. Men det er likevel riktig å se på oss som fiender til de norske styrkene. I utgangspunktet er styrkeforholdet én til én. Men dette er en øvelse hvor vi øver forsvar og angrep, og vi var for svake, sier Nordstrøm.

Han legger til at for svenskene er Cold Response en fantastisk fin øvelse, som gir stort utbytte.

Gir de siste ordrene

Mellom Spillum og Bangsund gir plutonsjef Thomaz Hardingz de siste ordrer til de to plutonene, et redusert kompani. De skal rykke frem på riksvei 17 i retning Bangsund.

- Mandag gikk det ikke så bra, vi fikk stryk da vi møtte et norsk infanterikompani, som hadde forskanset seg på et høydedrag, sier Hardingz.

Han tror ikke de kommer særlig lenger enn tre km før øvelsen er over. Også plutonsjefen er full av lovord om Cold Response.

– Denne er bedre organisert enn øvelsen i Narvik i 2014. Her er det heldigvis ikke så kaldt, sier Hardingz.

Øvelsesområde: Brigadesjefens militære rådgiver, Stefan Nordstrøm, forteller at den oppholdende strid gikk bra, men det gikk ikke like bra da den svenskledede brigade 3 skulle angripe. Foto: Richard Sagen
Venter: Under en øvelse blir det mye venting på det som skal skje videre. Foto: Richard Sagen
Sambandet: En svensk sambandsvogn rigges til mellom Spillum og Bangsund før det siste og avgjørende slaget. Foto: Richard Sagen
Siste ordre: Plutonsjef Thomaz Hardingz instruerer sim panservogntropp før det siste forsøket på å ta tilbake Steinkjer. Foto: Richard Sagen
Tannpuss: Personlig hygiene hører med, selv ute i krigsområdet.Her en svensk avdeling. Foto: Richard Sagen