Politiet på Jæren anbefaler å slette appen, skriver NRK Rogaland. Politiet her har aktivt gått ut i skolene for å informere om den potensielle skaden barn påfører andre barn ved å bruke appen til å krenke andre.

I sin egen beskrivelse på iTunes skriver folkene bak appen at Sarahah skal hjelpe deg å «oppdage dine styrker og forbedringsmuligheter ved å motta ærlige tilbakemeldinger fra dine ansatte og venner på en privat måte».

Privat betyr i denne sammenhengen anonym.

Når avsenderen ikke synes

Polly.fun lar deg lage en «poll» eller en undersøkelse. Med Sarahah forteller folk ofte hva de mener om deg. Dette kan postes anonymt.

Brukeren må registrere seg på appen. Her kan de skrive spørsmål eller kommentarer rettet mot enkeltpersoner som også har appen. Når de poster innholdet får mottakeren kun beskjeden, og ser ikke avsenderen. Det betyr at du som mottaker av en slik melding ikke vet hvor meldingen kommer fra.

Appene kan også knyttes opp mot flere sosiale medier. I de fleste tilfeller betyr dette Snapchat, som er det foretrukne sosiale mediet for unge i 2017.

- Her kan du for eksempel svare på den anonyme meldingen, og så legge den ut på My Story på Snap, eller på Instagram, sier Maiken Elgåen.

Slik ser det ut: Skjermdumpen er en melding mottatt på Saraha og svart på av et barn som la den ut på sin My Story på Snapchat.

Anonymitet blåser bort fornuften

Maiken Elgåen går i tiende på Spongdal skole. Hun forklarer at de fleste hun kjenner har lastet ned og prøvd Sarahah eller Polly.fun. Andre barn og unge Adresseavisen har vært i kontakt med, også på barneskolen, forteller at dette er noe de har kjennskap til. Flere bruker eller har brukt appene.

- Mange bruker Saraha til å sende komplimenter og fine ting til hverandre, sier Elgåen. Selv har hun prøvd appen, men forteller at hun ikke gjør det nå.

- Men bruker du denne appen, må du tåle å få negative kommentarer. Jeg vet om flere tilfeller hvor folk skriver stygge ting.

Stygge ting er alt fra karakteristikk av andre mennesker, gjengivelse eller produksjon av rykter, til sårende meninger man har om andre som man ikke tør og bør si i ansiktet til den det gjelder.

Har ikke nådd voksenverden

Adresseavisen ringte fredag en rekke rektorer ved skoler i Trondheim for å høre hvor stort dette er blant barn og unge. Svarene tyder på at det er lite som har nådd skolenes ledelse, ennå.

- Jeg har så vidt hørt om dette. Lærerne får med seg litt og det er jo noe det snakkes om blant elever. Når det er sagt, har det ikke kommet opp noen konkrete negative episoder med Saraha som jeg har kjennskap til på vår skole, sier rektor ved Charlottenlund ungdomsskole, Bjørn Ivar Midjo.

Han kjenner heller ikke til andre skoler som har tatt opp tematikken i rektornettverket.

- Men det er jo ikke første gangen vi hører om anonymitet og krenkelser på nett. Når slike situasjoner oppstår har vi konkrete handlingsplaner, men det fjerner jo ikke bruken av appen. Dette ser jo ut til å være et evig problem, derfor må vi mane ungdommen til å utvise forsiktighet og respekt, sier Midjo.

- Involvér en voksen!

Ungdata-undersøkelsen fra 2017 viser at stadig flere opplever ubehag, krenkelser og mobbing på nett. Ungdommens bystyre har engasjert seg sterkt i mobbing og krenkelser. Ordfører, Gjermund B. Gorset (16), mener at dess mer man lærer om dette, jo lettere blir det å håndtere.

- Snakk med en voksen om man får ubehagelige meldinger. Opplys og involvér skolen når man opplever krenkelser, slik at flere lærer om dette. Og når det er snakk om mobbing og trakassering så bør det politianmeldes, sier Gorset.

Han tror at veldig mye går under radaren, både på skoler og hos foreldre. Blir saken alvorlig nok og politiet tar tak i den er du kanskje ikke lenger anonym som avsender lenger.

- Det er viktig å vite at du kan spores opp. Selv om du er anonym i appen, så legger du igjen spor. Vi må vise frem konsekvensene. Både for dem som rammes av dette og for dem som krenker og mobber andre, sier Gorset.

LES KOMMENTAR: Noen må forklare gutta at de får nøye seg med sexen

Slik ser det ut: Skjermdumpen er en melding mottatt på Saraha og svart på av et barn som la den ut på sin My Story på Snapchat. Foto: skermdump