Regjeringen ønsker å lage en strategi for hjernehelse og hadde i går et toppmøte for å samle innspill. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Ønsket om et senter for å samordne Alzheimer-forskning sto sentralt på regjeringens toppmøte om hjernehelse.

Vil samle kreftene i norsk alzheimerforskning

Statsminister Erna Solberg sa at møtet var kommet i stand fordi regjeringen ønsker å lage en nasjonal strategi for hjernehelse. Professorene Edvard Moser og Tormod Fladby talte varmt for å etablere et forskningssenter for Alzheimers sykdom bygd på Kavliinstituttet ved NTNU, hjerneforskerne ved Ahus i Oslo og Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Kan bli ny type senter

- Dette er en mulighet jeg tror vi må gripe. Jeg synes det var defensivt å lese i Adresseavisen at helseministeren mente at vi kunne søke om status som Senter for fremragende forskning. Det vil ta fem år, sa Moser og etterlyste hurtigere handling.

Leter etter årsaken til at hjernecellene dør

Det vurderes for tiden å opprette en egen kategori forskningssentre for klinisk forskning. Edvard Moser var inne på at det kunne være en løsning for et alzheimersenter. Nobelprisvinneren var imidlertid ikke så opptatt av hvordan det kan skje, men oppfordret statsministeren og helseministeren til å utnytte mulighetene som er oppstått.

Unik mulighet

Moser fortalte at forskningen på stedsans har skaffet til veie mye kunnskap om den delen av hjernen der de første cellene dør i Alzheimers sykdom, og som rammer stedsans og hukommelse.

Til Trondheim for å knekke Alzheimer-gåten

- Dette har gitt oss en unik mulighet til å nærme oss dette på en annen måte, fordi vi vet mye om hvordan systemet fungerer når det normalt. I løpet av de siste årene er det gjort fremskritt både i Oslo og i Bergen. Dette gjør at vi sammen kan bidra til å forstå mekanismer. Kanskje kan det bidra til en gjennombrudd, sa Edvard Moser.

Moser-miljøet avslører hvordan hjernen bygges

Etter møtet sa professoren til Adresseavisen at han opplevde statsråden og statsministeren som lydhøre.

- Jeg tror vi fikk fortalt hvorfor dette er viktig. Dette var et møte for å samle innspill, ikke for å komme med løfter. Men jeg er ganske optimistisk. Jeg tror det vil skje noe.

En bølge med Alzheimer

Under toppmøtet støttet professor Tormod Fladby opp om Mosers appell om et forskningssenter på tvers av fagmiljøene. Fladby har utviklet lovende diagnostikk og behandling av Alzheimers sykdom som er under utprøving på pasienter. Professoren argumenterte med at Norge har spesielle forutsetninger til å bidra, hvis man gjør de riktige grepene. Fladby understreket hvor viktig det er å gripe inn før pasienten får diagnosen demens, da er mye av hjernevevet allerede blitt til arrvev.

Lykkelig for å bidra til Mosers forskning

I dag har 70 000 personer i Norge Alzheimers sykdom. Hver fjerde person over 80–85 år er rammet. Professor Fladby understreket at det haster med å handle, også fordi det om ti år vil komme en stor bølge av eldre med Alzheimers sykdom i Norge.

- Vi har forutsetninger for å lykkes, sa han.

Sterke støttespillere

Bjarte Reve i næringslivsnettverket Nansen Neuroscience Network argumenterte også for et alzheimer-senter. Han ba regjeringen utnytte enigheten som er oppstått på tvers av forskningsmiljøene. Intiativet har også Nasjonalforeningen for folkehelsen i ryggen.

Ønsker et senter for hjernesykdommer

Administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet sa på møtet at de ønsker å gå videre med etableringen av en ordning med senter for klinisk forskning. Disse skal bygger bru mellom grunnleggende forskning og anvendelse. Om det vil skje, og eventuelt når, er uklart.

Britisk milliardærenke gir 50 millioner til Mosers forskning

Ved siden av Alzheimers sykdom og demens, handlet mye av toppmøtet om MS, ALS og Parkinsons sykdom. Ved siden av forskerne og fagfolkene deltok også pasienter som fortalte om sine historier. Mange uttrykte stor takknemlighet over at regjeringen har satt temaet på dagsorden.

Forskning på dyr har gitt viktig kunnskap om hvordan menneskehjernen fungerer.