- President Donald Trump har ikke bare mislyktes i å gjøre situasjonen bedre, han har gjort den mye verre, sa Ebadi foran en sal fullsatt av studenter fra hele verden.

Iranske Shirin Ebadi holdt et halvtimes innlegg fra scenen, hvor hennes hovedbudskap var at verdens folk vil og bør søke forsoning. Under plenumsmøtet snakket også Aayat Alqormozi (tidligere vinner av Studentenes fredspris), om sin kamp for frihet og fred i hjemlandet Bahrain.

- Folket betaler for Trumps avgjørelser

- Jeg blir veldig lei meg av å se hvordan Donald Trump forsøker å nekte mennesker, fra sju hovedsaklig muslimske land, innreise til USA. Han sier mitt folk utgjør en fare, enda ingen terrorangrep utført på amerikansk jord er utført av iranere, sa Shirin Ebadi fra scenen, før hun utbrøt:

- Er jeg en større fare for verden enn Donald Trump?

President Donald Trump skrev den 27. januar under på en presidentordre om å nekte mennesker fra Syria, Iran, Irak, Jemen, Somalia, Sudan og Libya innreise i USA. En føderal dommer har utstedt en landsomfattende midlertidig forføyning som setter innreiseforbudet til side. Trump har sagt han vil ta saken til Høyesterett for avgjørelse om den er i strid med grunnloven.

- På hvilken måte mener du at Trump gjør verden verre?

- Han gjør det mer komplisert ved å bygge murer i stedet for å andvende brukbare lover. Løsningen er ikke å kalle alle innbyggere i noen nasjoner for terrorister. Mitt folk, for eksempel, er desillusjonerte og kjemper for frihet under det iranske regimet. Nå er det slik at om Donald Trump er uenige med myndighetene i Iran, så er det folket som må betale.

Kampen for fred kjempes med diplomati

Hun mener det internasjonale samfunn ikke må akseptere at president Trump kategoriserer mennesker.

- Hele nasjoner er ikke terrorister. Alle i Italia tenker ikke likt. Folket i Finnland står ikke alle for det samme. Hvorfor er det da slik at den amerikanske presidenten mener at alle i Iran eller Irak er av samme oppfatning som sine regimer?

Ebadi er tydelig på at Barack Obama gjorde en mye bedre jobb i det hvite hus enn det Trump har klart på sin måned i presidentsetet. Blant annet regnes atomavtalen med Iran som en av tidligere president Obamas største diplomatiske seire.

- Han klarte dette uten å løsne et eneste skudd, sier Shirin Ebadi.

- Det er slik man jobber for fred.

- Hvordan skal resten av den demokratiske verden møte president Trump?

- Alle land er i forskjellige situasjoner opp mot USA, derfor blir tilnærmingen ulik. Men det den demokratiske verden ikke skal akseptere, er at han bygger murer mellom folk. Han deler og separerer.

- Murene som skiller våre hjerter er mye vanskeligere å rive

I sin tale til Storsalen uttrykte Ebadi at hun tror folket vil rive ned de fysiske murene som bygges og planlegges i verden i dag, slik de gjorde med Berlinmuren. Hun var mer skremt av de murene som bygges mellom menneskers hjerter.

Ebadi snakket om rikdomsgapet:

- Halvparten av verdens rikdom er i lomma på åtte personer.

Om diskriminering av homoseksuelle:

- Enda er det skambelagt og i mange land forbudt og fører med seg fengselsstraff.

Om islamofobi:

- Islam har mange tolkninger, slik andre religioner har det. I Norge kan likekjønnede gifte seg i kirken - ikke alle kristne liker det.

Hennes råd til Norge for å motvirke disse skillene er tydelig.

- Dere har en stemme i FN. Bruk den! Gjennom handel og forhandlinger kan også Norge påvirke. Dessuten kan Norge ta imot flere flyktninger fra de sju landene som Trump ønsker innreiseforbud fra. Vis at et «muslimforbud» ikke er riktig vei å gå. Og når det gjelder veggene mellom folk er det enkelt. Ta imot flyktninger, vær vennlige, gi dem mer enn mat og klær. De vil se smilene deres, avsluttet Shirin Ebadi.

foto
- Hele nasjoner er ikke terrorister. Alle i Italia tenker ikke likt, sier Shirin Ebadi. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth