Barna og familien er noe av grunnen til at Sandberg for en uke siden varslet Siv Jensen om at han sier nei til å bli justisminister.

Samtidig understreker han:

- Jeg sa ikke nei til å bli justisminister, men ja til å fortsette som fiskeriminister.

Sandberg er glad han fikk litt betenkningstid av Siv Jensen og Erna Solberg.

- Det gjør jo noe med deg når du har tilliten fra statsministeren og Siv. Så jeg har gått frem og tilbake gjennom hele påsken. Men for en uke siden sa jeg fra til Siv.

Les mer: Tror egen fortid kan bli en belastning

Røft debattklima

Han gjentar det han har sagt før: «Du må være skogning når du sier nei til et slikt tilbud.»

- Men det er så mange momenter: Det røffe debattklimaet, egne barn som følger med på sosiale medeier. Jeg har en 12-åring som følger nøye med, ja. Samtidig vil jeg fortsette som fiskeriminister. Jeg er så heldig som får lov til å reise så mye langs hele kysten, se små og mellomstore bedrifter, se hvordan forskningen fungerer og så videre. Det er så fantastisk! sier han engasjert.

- Hva er de viktigste grepene du vil ta videre som fiskeriminister?

- Jeg har tre store jobber: For det første pliktmeldinga, altså å gjøre noe med pliktsystemet som torskefiskerne har i nord. For det andre følge opp kvoteutvalget, som handler om å få fremtidige, forutsigbare kvotesystem for all fiske. Så skal vi få ytterligere veksttilbud innenfor havbruk ut på auksjon. Men det å styre vårt departement er mye fra dag til dag også. Det er mange oppgaver å ta fatt i, sier Sandberg.

Les mer: Fortsetter i dobbelrolle

- Ikke næringas mann

- Laksenæringa må forholde seg til deg også i årene fremover – har du en spesiell hilsen til dem i dag?

- Den næringa er veldig ambisiøs og kompetansedreven. Men de vet at det vil bli stilt tøffere og tøffere krav, både for å nå vekstkravene og når det gjelder lus og sykdomsbekjempelse. Næringa må ikke gå i petroleumsfella, altså at kostnadene blir for høye. Det er stor investeringsglød i havnæringa, man vil gå offshore, ha landbaserte anlegg, lukkede anlegg ... Det er fantastisk, samtidig som man må være obs på kostnadene. Det må også vi politikere tenke på, de kravene vi pålegger dem, betyr ytterligere kostnader. Og i dag er markedet veldig bra, men lakseprisen vil variere fremover – og med stor sannsynlighet går den ned, sier Sandberg.

- I alle fall i begynnelsen av perioden ble du sett på som «laksenæringas mann». Er du det fremdeles?

- Jeg føler ikke at jeg ble sett på sånn, men jeg er rimelig sikker på at jeg har funnet en bra balanse nå. De er ikke hundre prosent fornøyd med Per Sandberg, de heller. Så jeg har ikke foten min i noen bestemt leir, mener Sandberg.

- Hvorfor ville du så gjerne fortsette, så glødende engasjert, som Erna Solberg sa?

- Jeg registrerer at noen nesten omtaler fiskeri og havbruk som B-preget. Men det er noe av det viktigste vi holder på med i dag. Vi kan hende passerer 100 milliarder i eksportverdi i år. Det er fantastisk å få jobbe med dette!

Les også: - Mindre krangling med Venstre om bord