Torsdag leveres de første produktene fra det nyoppstartede initiativet Lokalmat Trondheim. Det er et nettverk av lokale bønder og produsenter som tilbyr matvarer kundene kan hente på utdelingsstasjoner eller få hjemkjørt.

Mer penger til bonden

- Vi tilbyr økologisk potet og speltmel, samt økologiske kjøttprodukter av Røros-ku som har vokst opp her på gården i Melhus. Målet er å kunne jobbe heltid med matproduksjon, forteller bonde Halfdan Stendahl.

Med en spesialmølle bestilt fra Tyrol lager Halfdan Stendahl ulike grovhetstyper av speltmel. Til sammen har de investert 300 000 kroner for å komme i gang med melproduksjonen.

Han og kona har begge andre jobber i tillegg til å drive gården. Sammen med 12 andre bønder og produsenter håper de det nye leveringstilbudet vil skaffe dem økte inntekter.

- Ved å selge direkte til kunden på denne måten vil vi tjene dobbelt så mye på varene sammenlignet med å levere til en butikk. Vi unngår dyre mellomledd og mindre penger havner hos Rema-Reitan, for å si det sånn. Dessuten er det svært vanskelig for småskalaprodusenter som oss å komme seg inn i butikkene. Ved å bruke dette tilbudet tjener vi mer penger og kundene får trygg mat de vet er produsert i nærmiljøet, sier Stendahl.

Pilotprosjekt for Trondheim

Primus motor for initiativet er Wenche Fremo som er daglig leder i selskapet Localefood AS som hun eier sammen med tre andre.

- Jeg har blitt stadig mer opptatt av nærprodusert mat, men har opplevd at den kan være vanskelig å finne. For meg er dette en hobby foreløpig, og vi trenger tid til å etablere et godt tilbud. Foreløpig har vi begrenset med varer, men vi får stadig henvendelser fra bønder og produsenter som vil være med, forteller Fremo.

Wenche Fremo har startet tilbudet om lokalprodusert og kortreist mat i Trondheim.

På sikt ønsker Localefood AS å utvide tilbudet for hele landet.

- Vi prøver ut dette i Trondheim nå og vil også etablere en nettbutikk i løpet av noen måneder. Her skal bøndene selv kunne fylle inn varer de tilbyr, samt informasjon om hvilke leveringsalternativer de tilbyr. Det skal være enkelt for bonden og enkelt for forbrukeren, sier Fremo.

Slik fungerer det

Oversikt over hvilke varer som tilbys finner man på mobilappen Vipps og på Facebook. Når man har bestilt kan man velge om man vil hente varene på de faste utleveringsstedene eller få varene hjemkjørt.

- Tilbudet har vært tilgjengelig i cirka en uke og vi har fått 19 bestillinger foreløpig. Vi har vår første utlevering på Klett i ettermiddag, men de aller fleste foretrekker å få varene hjemkjørt. Bønder og produsenter foretar selv hjemkjøringen slik at enda mer av pengene går til dem som produserer varene. Matmangfold er målet og at flere bønder skal kunne leve av å være nettopp bonde, sier Fremo.

Vareutvalget er foreløpig ikke så stort, men flere bønder og produsenter har meldt sin interesse for å være med på ordningen.

Frykter ikke konkurransen

I Trondheim har Meny drevet med netthandel av mat og dagligvarer i snart et år. De frykter slett ikke konkurransen fra bøndene.

- Meny frykter ikke konkurransen fra bøndene om matlevering, sier driftssjef i Midt-Norge Tore Evjen. Foto: Martin Andersen

- De utgjør på ingen måte noen trussel mot det vi holder på med. Vi har 1400 varer i vårt sortiment og har 3-400 ordrer som kjøres ut i Trondheim hver uke. Bøndene har langt mindre utvalg og andre typer varer enn oss. Vi synes tvert imot at det er positivt med flere aktører som fokuserer på lokal mat, det har vi gjort i mange år, sier Tore Evjen som er driftssjef i Meny region Midt-Norge.

Torsdag ettermiddag ble de første varene levert ut til kunder ved Felleskjøpet på Klett. Fra venstre: Gunhild Saltnes - Saltnes Gård,Astrid Sæther - Melhusgården Øvre, Wenche Fremo, Lokalmat Trondheimog Bente Fremo. Foto: Anders Braa, Arngrimstu Gård

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.