Mannen, som blant annet er siktet for seksuell handling mot et barn under 16 år og for å ha delt overgrepsmateriale med en annen person, møtte i Inntrøndelag tingrett tirsdag.

Mannen la alle kortene på bordet under sin forklaring. Han innrømmet at han hadde filmet mens han hadde onanert ved siden av datteren ved to anledninger. Filmen delte han direkte på nett via Skype med en annen mann som han chattet med.

Mannen forklarte i retten at han filmet etter oppfordring fra den andre personen som han chattet med og at den andre personen hadde dreid praten til å handle om barn. Den ene gangen oppfattet han at den andre mannen maste på ham.

- Han lurte på om han kunne få se noen ting. Da satte jeg på kameraet, sa mannen under sin forklaring.

Familiefaren innrømmet også å ha filmet datteren ved en tredje anledning. Datteren sov alle gangene. Mannen erkjente dessuten å ha chattet med andre om overgrep mot barn.

- Jeg skulle aldri ha skrevet slike ting, sa mannen i retten.

Nytt fenomen

Kripos opplyser at direktesendte overgrep er et forholdsvis nytt fenomen. De ser at antallet saker øker.

- Også i Norge har man sett saker med norske fornærmede i videoene. Europol begynte å rapportere om fenomenet i 2013, men teknologien har eksistert lenge og har trolig skjedd også tidligere. Metoden fremstår som billig og enkel, og mange forbinder det med liten risiko, sier politioverbetjent Emil Henning Kofoed i Kripos.

Saken er det første direktesendte overgrepet mot et barn i Trøndelag som politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt kjenner til.

- Felles for slike saker er at det er noen som etterspør et overgrep mot et barn. Overgrepet filmes og deles med andre mens det skjer. Vi har hatt saker om live streaming av overgrep mot barn i utlandet tidligere, men dette skjer også med norske barn, sier Høyer

- Etterspørselen etter direktesendte overgrep er i vekst og vi forventer at dette vil øke i fremtiden. Vi tror mørketallene er store, fortsetter Kofoed.

Saken går som en tilståelsessak i Inntrøndelag tingrett. En tilståelsesdom er en forenklet fremgangsmåte for en straffesak.

Marianne Høyer, som er aktor i saken, la ned påstand om at mannen burde dømmes til fengsel i ett år og to måneder. Mannens forsvarer, Tone Nilsen Skålevik, mente at den straffen vil være for streng, og mente at fengsel i ni måneder ville være mer riktig. Dom i saken er ventet på fredag.

Her kan du lese flere saker om overgrepsbilde-saken.

Større etterforskning

Saken mot mannen fra Nord-Trøndelag er en av sakene i den såkalte overgrepsbilde-saken. Ni menn fra Trøndelag er siktet og fire personer dømt i saker som politiet har avdekket under prosjektet. Sakene dreier seg forskjellige straffbare handlinger, blant annet overgrep mot barn, besittelse av overgrepsbilder som viser barn og produksjon av overgrepsmateriale som viser barn. Etterforskningen av sakene startet med at Kripos fikk tips om en person bosatt på Fosen som delte overgrepsmateriale på nett. Mannen ble i januar dømt til fengsel ett år og seks måneder.

Under etterforskningen fant politiet i Trøndelag chatlogger som ledet til andre personer mannen hadde delt overgrepsbilder med.

- En del av disse sakene henger sammen ved at de har hatt kontakt med hverandre på internett, men mennene er ikke del av et bestemt nettverk, sier Høyer.

Mannen som forklarte seg i retten tirsdag har ikke hatt kontakt med mannen fra Fosen.

Felles for sakene i sakskomplekset er måten personene har kommunisert med hverandre på internett.

- De kommer i kontakt med hverandre på forskjellige chat-samfunn og fortsetter å ha kontakt med hverandre privat, for eksempel via Skype. Så kan de enten ha utvekslet overgrepsbilder eller det er begått overgrep, sier Høyer.

Flere fedre

De siktede mennene er fra hele Trøndelag og er i alderen fra 20-årene til 50-årene. Høyer håper at det skal foreligge rettskraftige dommer i alle sakene i løpet av året.

- Mennene er fra veldig forskjellige bakgrunner. Det er blant annet flere fedre og personer som har jobbet med barn. Det er ikke mange av dem som er kjent for politiet fra før, sier Høyer.

Trøndelag politidistrikt har også sendt 28 saker videre til andre politidistrikt over hele landet. De blir etterforsket videre.

- En rekke personer over hele landet er pågrepet for besittelse av overgrepsmateriale og faktiske overgrep mot norske barn som følge av disse sakene, sier Høyer.

50 saker er oversendt til andre land. Én person i England er dømt etter at saken ble oversendt fra politiet i Trøndelag.

- Personer som laster ned slikt materiale bidrar til å skape et marked, også internasjonalt, for overgrep mot barn og bilder og filmer som viser overgrep. Det er viktig å etterforske slike saker grundig på grunn av skadevirkningene på barna, sier Høyer.

Etterforskningen av sakene i Trøndelag er nå avsluttet.