I romeriksbunaden sin, med fotsid blå kappe over, mottok Kari Hag sin ridderorden på Gløshaugen i Trondheim.

- Det som driver meg er kjærligheten til faget og studentene, sier matematikkprofessoren som fortsatt er faglig aktiv på NTNU. 77-åringen får æren for å ha vært først med det meste. Hun drev med nye undervisningsmetoder før andre knapt hadde tenkt tanken; hun har vært en strålende formidler av matematikk, og ikke minst har hun vært en foregangskvinne og rollemodell for likestilling mellom kjønnene. Dette er blant alt det som blir trukket fram av godord.

- Om noen kan kalle seg ridder, er det du, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim i sin tale til den nyslåtte ridderen.

Ridderen og prominensene: Fra venstre: Tidligere NTNU-rektor Eivind Hiis Hauge, fylkesmann Frank Jenssen, ridderens ektemake, matematiker Per Hag, Kari Hag, rektor Gunnar Bovim og dekan Geir Egil Øien på Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

Har tatt alle de viktige kampene

- Du har utkjempet dine slag – og du har gjort det med blanke våpen, fortsatte rektoren og la til at Kari Hag ikke har valgt sine kamper med omhu, men valgt alle de viktige kampene.

- Du har uredd stått i frontlinjen – for likestilling mellom kjønnene, for rekruttering av jenter til realfagene og for utvikling av undervisningsmetodene i matematikkfaget, sa Bovim til en stolt og glad nyslått ridder.

Kari Hag er professor emerita i matematikk ved NTNU og får utmerkelsen for sin innsats for undervisning, likestilling og formidling. Hun er født i 1941 på Eidsvoll. I 1960 kom hun til Trondheim for å studere på daværende Norges lærerhøgskole. Der gikk hun samtidig med rosenborgspiller Eldar Hansen og filologene Nils Arne Eggen (mest kjent som RBK-trener) og Gudmund Hernes (senere statsråd for Ap).

Ridderdiplomet: Professor emerita Kari Hag får overlevert diplom fra fylkesmann Frank Jenssen om at hun er ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Det store spørsmålet om bunad

Når hun denne aprilmandagen har tatt på seg den blå romeriksbunaden, er det etter grundig forarbeid.

- En av studentene lurte på om det var greit å gå med bunad når jeg skulle ta i mot en orden. Derfor henvendte jeg meg til Fylkesmannen som igjen tok kontakt med Slottet. Og Slottet har godkjent at jeg bruker bunad, forteller Kari Hag.

Redselen var at bunaden skulle ta glansen fra riddermedaljen. Kari Hag selv mente at den ensfargede blå bunadskappen med gyllen innside ville være en perfekt bakgrunn for ridderkorset som viser at hun nå er ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Mens fylkesmannen taler: Fra venstre: Tidligere NTNU-rektor Eivind Hiis Hauge, ridderens ektemake matematiker Per Hag, Kari Hag, rektor Gunnar Bovim og dekan Geir Egil Øien på Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

Ble feminist på gymnaset

Engasjementet hennes for likestilling våknet allerede da hun begynte på reallinja på Eidsvoll landsgymnas på slutten av 50-tallet.

- Rektor kom for å hilse på klassen min og sperret opp øynene fordi det var så mange jenter i klassen, forteller den nyslåtte ridderen. Hun forteller at det var to klasser på reallinja. Den ene var ren gutteklasse, og i den andre klassen  gikk det ti jenter og 20 gutter.

- Han spurte jentene, men ikke guttene, om karakterene fra realskolen. Alle hadde toppkarakterene M eller S. Da sa rektor: «Ja ja, det er jo bra, men bare vent til neste år. Da kommer fysikken.» Så forlot han rommet. Jeg glemte det aldri. Feministen i meg ble født da, forteller Kari Hag.

Gratulerer: Fylkesmann Frank Jenssen gratulerer før han overrekker gode ord, ordensmedaljen og diplom, samt invitasjon til å besøke kongen.

Drømte om å bli gymnaslærer

Etter det har hun hatt et langt yrkesliv med matematikk, forskning, formidling, undervisning og likestillingsarbeid. Hun forteller at da hun på 80-tallet ble spurt om å lede NTHs likestillingsutvalg, tenkte hun på episoden fra Eidsvoll landsgymnas.

- Drømmen min da jeg begynte på lærerhøgskolen, var å komme tilbake til Eidsvoll landsgymnas, men bak kateteret, forteller hun. Men så tok livet en annen retning. Hun gir veilederen sin, Haakon Waadeland, æren for det. Han oppfordret henne til å ta doktorgrad.

Hun tok hovedfag i matematikk i Oslo i 1967. To år senere dro hun til Michigan i USA for å ta doktorgrad. Da Kari Hag disputerte i 1972, var hun den tredje norske kvinnen med doktorgrad i matematikk.

Den første norske kvinnen som tok doktorgrad i matematikk, var Elisabeth Stephansen i 1902. Så gikk det nesten 70 år før to kvinner nesten konkurrerte om å bli den andre, begge er nå professor emerita ved NTNU. Idun Reiten greide å bli ferdig med sin doktorgrad i 1971, ett år før Kari Hag.

Nå er de begge mottakere av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Sist uke døde en annen framstående feminist ved NTNU: Rigmor Austgulen ble 68 år.