32-åringen som opprinnelig kommer fra Trondheim og Rennebu, ble i helgen gjenvalgt som nasjonal talsperson for Miljøpartiet de grønne (MDG).

Det er knyttet stor spenning rundt hvilken vei MDG orienterer seg: Så langt har de vektlagt blokkuavhengighet – at de kan forhandle mot både høyre og mot venstre. Nå ser man en mulig venstredreining:

- Det er naturlig å ta stilling til om vi skal fortsette å si at vi kan forhandle med begge sider, eller om vi skal ha en plan A: Å snakke med den ene siden først. Siden Høyre har giftet seg med Frp, kan det være mer naturlig for oss å se mot venstre. Men dette kommer an på hva Ap viser på klima, miljø og solidaritet de neste årene, sier Bastholm til Adresseavisen.

Ap-besøk til MDG

Nettopp Ap, ved Oslo-byrådsleder Raymond Johansen, var på besøk under MDGs landsmøte i helgen. I Oslo samarbeider MDG og Ap, men i rikspolitikken har avstanden mellom de to partiene vært større. MDG sier nei til all ny oljeleting, mens Ap ser det som urealistisk «å fase ut olje og gass umiddelbart,» slik Johansen formulerer det.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen besøkte MDGs landsmøte i Oslo søndag.

- Venstre-leder Trine Skei Grande fikk trampeklapp på Frp-landsmøtet nylig. Nå heier dere frem Ap-Johansen. Hva er i ferd med å skje i norsk politikk?

- Hehe. Vi veldig stolte av hva vi får til i Oslo, og da var det gjevt at han tok seg tid til å snakke med oss nå. Jeg synes han snakker godt om det samarbeidet vi har fått til i Oslo, blant annet på klima og ren luft, sier Bastholm.

Les også: Dårlig miljø i Miljøpartiet

- Ingen livskrise

- MDG virker å være inne i en livskrise , mener politisk redaktør Tone Sofie Aglen. Partiets fremgang har stagnert, og det er «full fyr» i flere lokallag. Er du enig i noe av analysen?

- Nei, jeg tenker tvert imot. Vi har nå lagt bak oss en periode allerede etter forrige landsmøte der det var en del diskusjoner, hvorav det meste handlet om politikk. Jeg opplever at vi er et veldig samlet parti, og et parti som fungerer godt. Der hvor det er mye debatt og diskusjoner, er det også uenigheter, men det er slik man kommer frem til gode løsninger, sier hun.

- I Trondheim har MDG varslet mistillit til byens varaordfører. I Bergen har fire lokale MDG-politikere meldt overgang til SV. Partiets tidligere partisekretær har meldt seg ut i protest, og Acer-saken har splittet partiet. Er ikke dette tegn på krise?

- Jeg ser det som ulike saker som er lokale. Det vil ethvert parti ha. Det jeg som talsperson er opptatt av, er at når det er uenighet lokalt, så skal vi følge opp folk på en god måte, sier hun.

Les portrettintervju med Basthol: Grønn lykke

Klar for comeback

Bastholm er innvalgt på Stortinget fra Oslo, men er for tiden i permisjon med en liten jente på 4,5 måneder.

- Det er helt nydelig med mammapermisjon. Jeg er dypt takknemlig for dem som har stått på i politikken og kjempet frem våre permisjonsrettigheter. Jeg koser meg veldig mye hjemme med henne, men gleder meg også til å komme tilbake. Det bruser litt i blodet når jeg er på landsmøtet, sier Bastholm.

6. august er hun tilbake på Stortinget.

- Hvorfor går du på en ny runde som talsperson?

- Det er en luksus å fortsette nå, vi har et godt rigget parti og et lokalvalg som er veldig spennende om halvannet år. Det er en takknemlig utfordring å representere De grønne, det mest visjonære og ansvarsbevisste partiet i Norge, sier hun.

Hun trekker frem ett viktig vedtak fra helgens årsmøte:

- Plastvedtaket viser at vi virkelig tar den store utfordringen med forsøpling av havene våre på alvor. Der det er bærekraftige alternativer, skal man ikke lenger bruke engangsplast, for det går i naturen, ødelegger dyrelivet og havner til syvende og sist i maten vår, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter