Den unge politikeren Jorid Nordmelan (25) er innstilt som nummer tre på lista for Nord-Trøndelag Ap.

Foran henne på lista er først Ingvild Kjerkol og på andre plass: Arild Grande. På lørdag skal partiet samles i Snåsa for å avgjøre hvem som faktisk blir stående på de sikre plassene før stortingsvalget. Her er det ventet sterk motstand fra dem som mobiliserer for å få fylkesråd Terje Sørvik (49) inn som nummer to på lista.

Ap-veteran og PR-mann Bjarne Håkon Hanssen ønsker Sørvik. Siden både Sørvik og Nordmelan kommer fra Namdalen, kan de to vanskelig stå etter hverandre på lista hvis man vil sikre geografisk spredning. På denne måten står Nordmelan «i veien» for Sørvik.

Les bakgrunn: Vil fjerne Arild Grande fra Stortinget

3.-plass på lista: Jorid Nordmelan skal ha følt seg truet til å trekke seg som en av toppkandidatene på Ap-lista fra Nord-Trøndelag, ifølge flere kilder.

- Ringte til Nordmelan

Dette er historien som flere kilder forteller Adresseavisen: Etter at nominasjonskomiteen med knapp margin innstilte på Grande, ringte Hanssen til Nordmelan og ba henne om å trekke seg fra 3.-plassen. Han skal ha sagt at Ap-ledelsen sentralt nå oppfattet at hun var på «feil lag», at hun ikke hadde støtte i Arbeiderpartiet sentralt. Om hun ikke trakk seg, ville det kunne påvirke muligheten for verv i partiet senere, ble det angivelig sagt.

Nordmelan skal deretter ha ringt Ap-nestleder Hadia Tajik for å høre om det stemte at hun ikke var ønsket sentralt. Der fikk hun avkreftet dette av Tajik, som også skal ha varslet Jonas Gahr Støre om saken. Dermed besluttet Nordmelan seg for ikke å høre på Hanssen – og lørdag stiller hun opp på Snåsa.

Er informert: Ap-nestleder Hadia Tajik.

Grande: Trist og alvorlig

Arild Grande sier han ble gjort kjent med saken for en tid tilbake.

- Tidligere har det vært kjent at Hanssen la press på Nordmelan ved via media å be henne vike før nominasjonskomiteen innstilte på henne. Når vi får høre om dette også, er det trist og meget alvorlig, sier Grande.

- Denne saken dukker opp nå, to dager før nominasjonsmøtet. Brukes den strategisk på noe vis?

- Det vet jeg ikke. Jeg har stor respekt for Jorid som av hensyn til partiet ikke har ønsket at saken skulle bli kjent før nominasjonsmøtet. Det vitner om karakter. Men når saken nå blir offentlig, er det viktig å slå ring om en ung kandidat som har opplevd press over lang tid, sier Grande.

Han tror det at saken nå blir offentlig kjent, er et uttrykk for at folk reagerer på det som har skjedd.

Les også: Foreslår Nordmelan på tredjeplass

LO: – Helt uakseptabelt

Distriktssekretær for LO i Nord-Trøndelag Kristine Svendsen forteller at hun hørte rykter om en «ubehagelig telefonsamtale».

- Jeg ringte henne for å høre om det virkelig stemte. LO forventer en ryddig prosess, og det Hanssen har gjort, er helt uakseptabelt. Han forsøkte å true henne til å trekke seg, og det skal ikke skje. Vi ønsker ikke å ha et samarbeid med et Ap som finner posisjoner på denne måten, sier Svendsen i LO.

For ordens skyld: LO støtter Arild Grande på sikker plass. Nordmelan er for øvrig LO-medlem.

- Hun skal ikke måtte tåle å motta trusler fra Hanssen. Dette er helt klart en måte å prøve å få Sørvik inn på, sier Svendsen.

- Er det en trussel Hanssen har kommet med, eller er det lobbyvirksomhet?

- Det skjer mye lobbyvirksomhet nå, men her bruker Bjarne Håkon Hanssen sin maktposisjon. Det er uansett fullstendig imot den demokratiske prosessen, sier Svendsen.

Kvinnenettverket informert

Saken er meldt inn til kvinnenettverket til Ap i Nord-Trøndelag, der Inger Dahle er leder.

- Jeg kan bekrefte at vi vet om saken og at vi tar den på alvor. Vi skal la den ligge til etter at nominasjonsmøtet er over, etter ønske fra med Nordmelan selv, sier Dahle. Hun er også leder for Flatanger Arbeiderparti, som, ifølge Trønder-Avisa, støtter Sørvik på sikker plass.

Leder i Nord-Trøndelag Ap, Bjørn Engen, sier han er informert av Nordmelan om saken:

- Hvis det er sant det hun forteller, tar jeg sterk avstand fra det. Slik jobber vi ikke i Arbeiderpartiet. Nå er det mange som har meninger om mye, og det pågår mye telefonering, men det er delegatene som skal bestemme på lørdag. Så ser vi på denne saken etter det, sier Engen.

- Jeg refererer ikke fra vennesamtaler

Bjarne Håkon Hanssen kommenterer saken i en sms:

«Jeg og Jorid har vært venner i mange år. Om jeg snakker med Jorid, og hva jeg eventuelt snakker med henne om, er mellom oss. Jeg referer ikke fra vennesamtaler, og det overrasker meg om noen påstår at de vet hva jeg og Jorid eventuelt har snakket om,» skriver Hanssen.

- Du skal ha gitt uttrykk for at Jorid Nordmelan ikke var ønsket av Ap-ledelsen sentralt?

«Jeg og Jorid har ikke noen konflikt og er fortsatt gode venner,» svarer Hanssen.

Terje Sørvik sier han ikke kjenner saken:

- Jeg har ingen kontakt med Bjarne Håkon Hanssen, men har lest i avisa at han ønsker meg på sikker plass, sier Sørvik.

Jorid Nordmelan ønsker ikke å uttale seg:

- Jeg har stilt meg til disposisjon for partiet, så får vi svar på lørdag hva partiet ønsker, sier Nordmelan.

Hadia Tajik skriver i en sms: «Jeg har regelmessig kontakt med folk i alle fylkeslag og vil ikke kommentere enkeltsamtaler. Når det gjelder påstanden om at Jorid er uønsket fra Ap sentralt, medfører den ingen riktighet. For øvrig er det fylkespartiene selv som velger sine kandidater,» skriver Tajik.

Les også: Vil vrake Sp-topp på Stortinget

Er angivelig informert: Jonas Gahr Støre (Ap)